Waterafvoer verbeteren voor kelderdeur…

Op Zaterdag 26 Juli 2008 hadden wij in Wirtzfeld ontzettend zware regenval: binnen de 3 uur viel er meer dan 117 liter water per m2, wat waarschijnlijk een van de belgische rekorden geweest zal zijn.

In ieder geval was er behoorlijk wat wateroverlast in ons dorp, en op veel plaatsen waren er kelders ondergelopen.


Enkele imprssies van de hagel en regenval en de gevolgen…

Ik had gemerkt dat ook bij ons aan de lager gelegen deur van ons vakantie appartement het water niet snel genoeg in de grond kon wegzakken, en dat het water gevaarlijk dicht aan de voordeur stond. Ik heb dan de zaak eens nader in ogenschouw genomen:

Nadat ik de rode baksteen betegeling voor de appartementsdeur had weggehaald en het fundament had blootgelegd, bleek dat een tijdens de bouw in 1978 voorziene noodoverloop aan de kelderbuitendeur, niet korrekt was geïnstalleerd tijdens de pas later doorgevoerde tuinaanleg door een tuinarchitect, nu zo’n 15 jaar geleden.

De overloopbuis (grijze buis op de foto) was namelijk gewoon in zand gelegd, niets meer en niets minder.

Eerst heb ik dan gecontroleerd of die overloop niet ondertussen verstopt was. Maar dat bleek gelukkig nog in orde te zijn; water dat door deze leiding afvloeit komt in ons afwaterings systeem terecht.

Toen heb ik eerst het fundament van het huis met bitumen nog eens goed afgedicht, en dan een nieuwe betonnen drempel gegoten die ook nog eens met bitumen werd afgedicht.

Een bekisting zorgt ervoor dat de te gieten beton niet te ver loopt, en een geprefabriceerde afvoergoot wordt in het beton gelegd waarop later een afdekrooster wordt geplaatst.

.


.

Uiteraard moest de overloopbuis ook in deze afvoergoot ingewerkt worden en met bitumen afgedicht worden.


.

Daarna kon ik de nieuwe drempel gieten. Het beton heb ik steeds in een kruiwagen gemengd, maar omdat het afrijden van de trappen met een volle kruiwagen vloeibaar beton me toch een beetje gevaarlijk leek, heb ik vanuit de kruiwagen emmer per emmer gevuld en die vervolgens naar de plaats voor de deur gedragen.
.

.


.

Daarna werd die betonstrook ook nog eens met bitumen geisoleerd, en voor de betonstrook werd het gat niet meer met normale grond, maar met lavakies opgevuld dat voor een snelle afwatering in de grond moet zorgen.

.


.

Daarna kon ik daarop dan de resterende rode baksteen betegeling terug aanbrengen.

.

.

.

Toen dat werkje klaar was hoefde de beton alleen nog maar verder te drogen (ik heb een dag lang nog een “bruggetje” gemaakt met een pallet om niet onverhoed op het verse beton te trappen), en een dag later was alles perfekt in orde.

Onze volgende vakantie gasten hebben er in feite niks van gemerkt dat op enkele dagen tijd hier zo hard gewerkt was…

.

.

Regenwater dat nu de trap afkomt zal in eerste instantie tussen de voegen van de rode baksteen doorsijpelen in de ondergrond en dan opgevangen worden door de drainage die langs het fundament van het huis loopt.

Water dat daar teveel zou zijn, zal dan in de nieuwe afvoergoot onder het rooster terecht komen. En als er nog eens heel veel water tegelijk komt, zal die via de overloop van die afvoergoot in het normale afwateringssysteem van ons huis terecht komen.

.

Geplaatst in Huis, Isolatie, Tips, Tuin, Vocht, Wateroverlast.