Houten schuur voor houtopslag bouwen

Ik heb in de lente bij ons achter in de tuin een schuur voor brandhout en tuinmachines gebouwd.
Hieronder chronologisch een serie foto’s en korte opmerkingen over dit bouwprojekt.

Opgelet: als je een dergelijk projekt bouwt, moet je wel rekening houden met de toestemming van je gemeente. Bij ons mogen we twee gebouwen in de tuin bouwen, niet groter dan 15 m2, zonder dat we een vergunning moeten vragen. Omdat ik al een tuinhuisje heb gebouwd (enkele jaren geleden) was het dus geen probleem om deze tweede schuur neer te zetten. De afmetingen zijn ca 8 meter lang en ca 1.80 meter diep (14,4 vierkante meter, is dus kleiner dan de maximale 15 m2).
Het voordeel van deze maten is dat ik op het dak met een lijn Onduline platen van 2 meter lengte kan werken wat het natuurlijk een stuk gemakkelijker maakt voor de dakconstructie.

Maar laten we bij het begin beginnen:
.
Eind April 2008 zou het eigenlijk alleen een hout opslagplaatsje moeten worden, maar wel met een vloer eronder:


hier komt het toekomstig houtlager


Het houtlager ligt beschut achter de haag achterin onze tuin

Met grasbeton platen een ordentelijke vloer aanleggen die vanzelf afwatert, een aantal palen in de grond, en dan met latten en onduline platen een schuin afdak creëeren, waar niet alleen het (kant en klaar ingekochte) brandhout, maar ook de diverse resten constructiehout en takjes netjes opgeborgen kunnen worden zonder dat ze beginnen te rotten en zonder dat ze her en der in de tuin verspreid liggen.

Wordt dus weer een aardig graaf- en knutselkarwei voor de komende dagen.


Dat ging snel: om half elf werden de eerste bouwmaterialen al geleverd!

.

30 April 2008
Mijn graafwerkzaamheden vorderen langzaam maar zeker, maar er ligt slechts een dun laagje moederaarde op deze plek van de tuin, en daaronder is dan direkt harde leisteen waarin het een stuk moeilijker graven is. De bedoeling is dus om hier een vloer en een afdak te plaatsen voor de opslag van brandhout voor de open haard.


De overtollige aarde komt op het einde van de “nieuwe” tuin te liggen, waar ik het niveau een beetje probeer te egaliseren naast de weide..
3 Mei 2008
Ik heb gisteren mijn “vrij dag” goed besteed door tussen de regenbuien verder te graven in de tuin waar de nieuwe opslagplaats voor het brandhout (van de open haard) gaat komen.

Die regenbuien vielen nog tamelijk goed mee, veel regen is er immers bij ons niet gevallen, en elk buitje gaf een alibi om even uit te puffen, want ik merk het ondertussen wel aan mijn spieren dat ik weer goed bezig ben…


Nog niet goed te zien wat het allemaal moet worden…

De plek is nu kompleet uitgegraven: hier komt dus eerst een laag lava, met daarop dan een laag grasbeton stenen, dat zijn grote betonnen platen van 40*60 cm met gaten erin waardoor gras kan groeien. Voordeel: eventueel water kan er goed doorheen, en de lava is een prima afwateringlaag die toch stevig blijft liggen. Het brandhout dat erop gestapeld komt te liggen gaat dus lekker droog liggen, want eventueel regenslag water zal snel door deze grondkonstructie heen weg kunnen sijpelen.

Doordat het terrein in twee richtingen schuin afloopt moest er op bepaalde plaatsen heel wat grond weggehaald worden om tot een horizontaal vlak te komen.

Op de hoeken en in het midden heb ik ondertussen gaten gegraven van een 50-60 cm diep waarin de houten palen komen te staan die de eenvoudige dakconstructie moeten gaan dragen. Die gaten zijn voorlopig afgedekt, want het hout laat nog even op zich wachten.

Ik ben dus ondertussen begonnen om de grasbeton platen die vooraan de straat op paletten liggen, met de kruiwagen naar achteren te transporteren. Een werkje dat erg in de rug gaat, want elke plaat weegt toch snel zo’n 20-30 kg. En ik heb zo’n 90 betonplaten aan de straatkant liggen… Die zijn niet alleen gedacht voor de brandhout opslag, maar ook voor een nieuw weggetje van het tuinhuisje naar de pluviometer van het KMI, want de stenen die ik in de winter provisorisch gelegd had zijn geen goede oplossing, niet om op te lopen, en niet om over heen te rijden met de grasmaaier. Die grasbeton stenen zijn daarvoor beter geschikt.
.
6 Mei 2008
Gisterenmiddag heb ik diverse metingen verricht op de bouwplaats,


touwtjes spannen en diagonalen van de “bouwput” kontroleren

heb nog wat extra bouwmateriaal bijbesteld, en heb een dunne betonbodem gegoten in de gaten waarin de kolommen geplaatst moeten worden:


Opieuw een stukje verder met de houtopslag

In die betonbodem wordt na uitharden dan een gat geboord, en de houten kolommen krijgen aan de onderkant een stalen pen (spijker met afgezaagde kop) die in dat gat valt. Daardoor zal de kolom bij het beton gieten een vast referentiepunt onderaan behouden, waardoor het gemakkelijker is om alles haaks te kunnen houden.

.
7 Mei 2008
Gisteren heb ik opnieuw een palet grasbeton stenen binnengekregen, en een kubieke meter lavakies, want met het paadje had ik toch meer verbruikt als ik dacht nodig te hebben, en ik wil nu ook nog voor de hout opslagplaats een paadje leggen, zodat men ook bij het afhalen van het hout droge voeten kan behouden. ’t Was dus nog maar eens een paar kilmometer wandelen met de kruiwagen om het allemaal van achteren op de bouwplaats gedeponeerd te krijgen.

En voor de geïnteresseerden die willen weten hoe ik de plaats bepaal beneden in het gat voor de kolommen van mijn dakconstructie:
ik heb uit isomo een doorsnede gemaakt van de (nog altijd niet geleverde) houten kolommen, en in het middelpunt een gat gemaakt. Door dat gat laat ik het schietlood omlaag. Op die manier kan ik de isomo op het kruispunt van de gespannen koorden plaatsen, en dan het schietlood in het gat omlaag laten. Dan vind ik dus het punt in het grondgat waar ik moet boren om de centreerpen van de kolom te ontvangen…


Isomo mal met gat voor schietlood in het midden van de paal

.

10 Mei 2008
Gisterenavond is dan nog het bestelde hout voor de opslagconstructie geleverd geworden. Gelukkig is het al een apar dagen droog, en zodoende kon de bestelwagen met het hout zonder problemen achterom door de wei rijden en het hout ter plaatse afladen: 6 dikke kolommen, 4 lange dwarsbalken, en verder nog hout voor de dwarsliggers en de latten waarop de onduline bevestigd wordt.


werk in uitvoering

Ik kon het natuurlijk niet laten om een eerste kolom neer te zetten en met een paar dwarslatten in het lood te fixeren. Toch moet die er vandaag eerst weer uit, want de kolom krijgt eerst nog een carboline behandeling voordat die in beton geplaatst gaat worden.


werk in uitvoering


werk in uitvoering

.
11 Mei 2008
Gisteren de hele dag aan de fundering gewerkt voor de kolommen van mijn houtopslag: Eerst de voetstukken met carbolineum geverfd, vervolgens het gedeelte dat in de beton komt te zitten nog eens omwikkeld met alluminium plakband dat ik over had (isolatie voor het laminaat in de keuken verleden jaar) met de optie baat het niet, dan schaadt het niet.


werk in uitvoering

Vervolgens moesten de palen nauwkeurig in de gaten geplaatst worden en uitgelijnd met de waterpas en de koordjes.

En voor elk gat moest er een volle kruiwagen beton aangemaakt worden. Omdat ik tegenwoordige geen betonmixer meer heb moest dat dus in de kruiwagen gebeuren, wat dus bij die warmte ook nog het nodige zweet heeft gekost.

Wat mijn weegschaal ’s avonds dan weer wist te waarderen!


werk in uitvoering

Maar ’s avonds stonden alle kolommen in hun betonnen fundering en kunnen de komende dagen goed uitharden.


werk in uitvoering

Na Pinksteren kan verder gewerkt worden.
.
13 Mei 2008
Gisteren tussen het luieren en lezen door, met een doorzichtige tuinslang metingen doorgevoerd op de kolommen om zodoende op alle kolommen eenzelfde niveau te bepalen, dat als referenteipunt moet dienen voor de bodem en voor de definitieve hoogte van het dak van deze houtopslagplaats.

Immers, de bouwplaats is naar 2 zijden aflopend, dus verkijk je je erg snel op het niveau.

Na het vastleggen van het niveau met de tuinslang heb ik voor alle zekerheid ook nog met lange balken en een waterpas de eerdere metingen gecontroleerd.


de doorzichtige slang eerst vullen zodat er geen luchtbellen meer in zitten


Toepassen van de wet van de communicerende vaten


niveau op de andere kolommen vastleggen


Nadien voor alle zekerheid nog waterpas controle met lange latten

.
14 Mei 2008
Gisteren naast het administratieve werk op kantoor ook weer op de bouwplaats (opslagdepot van brandhout) gewerkt.

Na het egaliseren van de lavakiezel kon ik gemakkelijk genoeg de grasbeton stenen plaatsen. (nou ja gemakkelijk: elke steen weegt 27 kg, dus dat ga je wel in je rug voelen). Zoals je op de foto’s kunt zien is er ook een looppad voor de kolommen voorzien, zodat ook bij regen of in de winter met droge voeten hier brandhout gehaald kan worden. De gaten in de betonstenen geven een goede afwatering.


Na het verleggen van de stenen wordt lavakiezel in de gaten van de stenen geveegd. Een gemakkelijke manier om een vloer te leggen die daarna nooit meer onderhoud nodig heeft. Voor het brandhout dat hier opgeslagen wordt betekent het een schone ondergrond zonder natte plekken en daardoor rottend hout in je voorraadje.


Vandaag kan ik beginnen aan het houtwerk van de dakconstructie. De langsbalken met een inkeping in de kolommen leggen, daarna de sparren, waarop de verlatting komt te liggen. Daar bovenop dan de onduline golfplaten. Maar er moeten ook nog hier en daar tussenrasteringen gemaakt worden voor een gemakkelijkere hout opslag.

Er is dus nog voldoende te doen, en dus doen we dat maar beter zolang het nog droog is…
De volgende regenbui komt beslist.

.
15 Mei 2008

De constructie van het houtopslagdepot is weer een stapje opgeschoten gisteren: De kolommen zijn op hoogte gemaakt en de inkepingen voor de balken werden ingezaagd met behulp van de kettingzaag.


De dwarsbalken werden in inkepingen in de kolommen gelegd


Kepers op de balken

Daarna moesten de kepers op maat gezaagd worden en vastgenageld.


de rij kepers ligt op één rij in het zelfde vlak: belangrijk voor later uitzicht!

Met een afstandshoutje met twee nagels aan de uiteinden eraan, kon ik de juiste afstand tijdens het vastspijkeren gemakkelijk in de gaten houden: door de spijkers op de kepers te leggen bleef het hout ook tijdens het hameren netjes tussen twee kepers in liggen.


Afstandshout tussen twee kepers hangt aan spijkers op uiteinde

Jaja, met zoveel schrijnwerkers in de familie mag een amateur als ik me natuurlijk niet blameren…
.
18 Mei 2008

De dakconstructie van onze houtopslag

Ik heb de dakconstructie niet af kunnen maken vanwege het slechte weer, en moet nu eerst op droog weer wachten zodat het hout eerst verder behandeld kan worden met carbolineum voordat de onduline golfplaten erop vastgemaakt kunnen worden. Maar de vooruitzichten voor het weer worden voor de tweede helft van komende week beter.


Buurman heeft héél veel hout

Zoals je ziet is de zak met lavakies van eergisteren verhuisd, die staat nu naast het tuinhuisje en niet meer vooraan aan de straat naast de beuk.

.
19 Mei 2008
Gisteren heb ik even “droog geoefend” en de onduline golfplaten even op het dak gelegd, om te zien of ik uitkom met de maatvoering


Onduline platen los op de dakconstructie gelegd om de maat te nemen

Ik had namelijk vooruitgedacht en de langslatten iets langer gemaakt dan de geplande constructie, omdat je niet weet of je met een volle “golf” van de golfplaten precies op het einde uitkomt.


Onduline platen steken iets over, maar de houten latten waarop die bevestigd worden zijn dus inderdaad lang genoeg!

Hopelijk vind ik vandaag wat tijd om door te werken nu het weer droger belooft te worden.

.
20 Mei 2008
Gisteren dan toch tussen de bedrijven door verder kunnen werken aan de “hout-garage” (zoals een van onze lezers mijn nieuwste opslagplaats noemde): het hout werd volledig geschilderd met Carbolineum, en tegen half acht ’s avonds zaten ook de Onduline golfplaten er boven op en vastgemaakt.Hout behandeld met carbolineum en de Onduline golfplaten bevestigd

Nu nog een beetje nadenken over hoe ik het “takjes-compartement” inricht dat links in de opslagplaats komt, (op deze foto waar de blauwe plastic ligt).

En ik ben nog niet zeker of ik alleen het linker gedeelte voor houtopslag gebruik, en de rest dan toch helemaal dicht zal maken, kompleet met deur, om er eventueel tuinmachines in te plaatsen die nu teveel plaats in de garage en in het tuinhuisje innemen… Een mens heeft immers nooit genoeg plaats… is althans mijn ervaring.

.
21 Mei 2008
Gisteren veel op kantoor gezeten, en slechts enkele uurtjes ’s avonds aan het houtdepot kunnen werken: nog een laagje carbolineum op de dwarsbalken en kolommen, en kruisbanden uit metaal bevestigd om de stevigheid bij storm verder te verbeteren.


Metalen kruisbanden tussen de kolommen bevestigd

Die kruisbanden baseren op het principe dat een driehoek veel beter bestand tegen vervormen is als een vierkant, tenminste, dat hebben we vroeger zo geleerd in geometrie.


Metalen kruisbanden

.
23 Mei 2008
Gisteren heb ik de hele dag zitten te wachten op een nieuwe houtlevering die ik eerder deze week besteld had, om mijn “hout-garage” verder te kunnen afwerken. Ik heb immers ondertussen besloten om het linker gedeelte voor houtopslag te gebruiken, maar toch meer te beschutten door de wanden te voorzien met planken waartussen smalle spleten voor de luchtcirculatie zitten, en het rechter gedeelte toch volledig dicht te maken om daar mijn diverse groot gereedschap in onder te kunnen brengen zoals grasmaaiers e.d.


Nieuwe houtlevering gisterenavond

Tegen de avond kwam de levering hout, die netjes opnieuw “achterom door de wei” werd aangeleverd, wat dan toch weer heel wat gesleep voorkomt. Eens kijken hoe ver ik vandaag en morgen kom, (alles moet eerst met carbolineum gestreken worden voordat ik begin de planken te bevestigen).


Nieuwe houtlevering gisterenavond

.
24 Mei 2008
Gisteren stevig er tegen aan gegaan buiten met de nieuwe lading houten planken… resultatat mag gezien worden: ik heb nu al twee wanden met planken uitgevoerd, met tussen elke plank een spleet van 2.5 cm voor de verluchting.


Weer een stukje verder

Als je goed kijkt, zie je dat de gaten direkt onder het dak in het rechter gedeelte dichtgemaakt zijn met plankjes, terwijl die in het linker gedeelte dicht blijven. De spleten in de wanden van het rechter gedeelte, daar waar in de toekomst mijn groter tuingereedschap komt te staan, krijgen ook nog dunne latjes over de spleten geschroefd, waardoor dat gedeelte dus inderdaad helemaal dicht wordt gemaakt. Terwijl het hout toch kan werken…


Hout depot

De houten stapel brandhout van de buurman naast ons tuingedeelte ziet voorlopig erg mooi uit, maar zijn hout zal in de loop van de tijd gaan verbleken. Vandaag komt ook onze levering brandhout voor de open haard, maar dat zal slechts een klein hoopje zijn in vergelijking met wat er bij de buren aan brandhout ligt…

.
25 Mei 2008
Zaterdag rond de middag kwam het beloofde brandhout dat ik eerder dit jaar al besteld had. 6 raummeter is ca. 6 m3 gestapeld hout. Prijs per raummeter ligt ondertussen bij 80 €.

Wordt al net zo duur als stoken met olie.


levering van 6 m3 brandhout


Tussenwand

Omdat de weersverwachting mogelijke buien voorspelde, moest ik zien dat ik snel vooruit kwam met de afwerking van de scheidingswanden.

De ene wand (in het linker gedeelte tussen “takjes-afdeling” en brandhout) is met verluchting, de andere is als dichte wand uitgevoerd omdat het rechter gedeelte als loods voor het tuingereedschap gebruik gaat worden.


Brandhout afdekken

Voor alle zekerheid dan toch maar het kurkdroge brandhout met zeildoek afgedekt, omdat eerste druppels een bui aankondigden, maar die moeite was vergeefs, want de bui dreef snel over.


Hout gestapeld

Rond half vier was de tussenwand klaar (ik beits tegenwoordig het hout voordat ik het monteer) en kon ik beginnen met het hout te stapelen.

Gelukkig waren er snel een aantal helpende handen gevonden, en ook mijn petekind die enkele dagen bij ons op bezoek was, heeft de handen uit de mouwen gestoken.


Opgeruimd staat netjes

Zodoende waren de 6 m3 hout na ca. 3 uur gestapeld: 3.5 lagen diep in het houtdepot, netjes alles tot onder het dak.


3,5 laag dicht, tot onder het dak gestapeld

En omdat ik enkele dagen niet verder aan de afwerking van het houtdepot zal kunnen werken vanwege andere bezigheden, werd de rest van het ongebruikte hout voorlopig ook in de “hout-garage” opgeslagen, zodat het hele terrein er weer netjes en opgeruimd bij ligt.

En vandaag wordt eerst een beetje uitgerust, want de spieren hebben hun deel deze week wel gehad!

Ook mijn gewicht is verder gedaald, gisteren voor het eerst weer onder de 77 kg sinds ik gestopt ben met roken.

De lichaamsbeweging tijdens het knutselen heeft dus een prettig neveneffekt!

.
Even op vakantie naar Egypte geweest, dus daarom een langere pauze…
.
Maandag 16 Juni 2008
Zaterdag heb ik de laatste zijwand aan mijn houtopslag kunnen maken, en de plastic isolatie rond de bodemaansluiting en onder de toekomstige regengoot bevestigd.
.
18 Juni 2008
Gisteren heb ik ook nog de achterwand en de zijkant van het gedeelte van de houtopslagplaats dichtgemaakt dat als “parking” voor grasmaaiers etc gebruikt gaat worden.


Achterkant dicht, aan de voorkant komt een schuifdeur en vaste wand

Voor de voorkant heb ik echter nog meer materiaal nodig: ik kom enkele balken en planken tekort om links en rechts een vaste wand te maken. Het materiaal voor een hangende schuifdeur die in het midden van dit gedeelte moet komen, heb ik ook besteld, maar dat duurt nog enkele weken omdat niet alle beslagstukken in voorraad waren.

De onhandige “big bag” waarin kleine takjes werden bewaard is nu ook uit onze tuin verdwenen: in het linker gedeelte van de houtopslag heb ik met losse, horizontale scheidingsplanken een in de hoogte verstelbare scheidingswand gemaakt en zodoende een eerste compartiment gemaakt waar kleine takjes (aanmaakhout van de open haard) los of in bakken een plaatsje gevonden hebben.

Net als bij het brandhout gedeelte hebben de achterwand en zijwand in dit gedeelte spleten tussen de planken, zodat een ventilatie mogelijk blijft. De ventilatie spleten tussen de losse horizontale planken heb ik gemaakt door onderaan elke losse plank links en rechts een schroef te plaatsen die niet kompleet werd ingedraaid, zodat de plank een beetje afstand houdt tot de plank eronder… Sommige oplossingen zijn erg simpel.


Het compartiment voor de kleine takjes

Tussen kruiwagen en losse plastic bakken op deze foto zijn nog eens vertikale balken links en rechts aan de wand bevestigd, zodat ook daar een aantal losse horizontale planken geschoven kunnen worden om ofwel het afgescheiden compartiment groter te maken, ofwel een tweede compartiment af te scheiden.

En onder het dak zie je een aantal “verse houten balkjes” die daar een droog plekje gevonden hebben en via de zijkant links weggehaald kunnen worden.

.
19 Juni 2008
Gisteren heb ik dankzij het goede weer nog een beetje kunnen knutselen aan mijn houtopslagplaats annex schuurtje:
Nu is aan de linkerkant al een vaste wand geplaatst, en aan de rechterkant heb ik provisorisch “maat genomen” met enkele planken om te zien hoe ver de opening moet komen die later door de hangende schuifdeur wordt afgesloten:


Links een vaste wand die klaar is, rechts de voorbereiding voor de 2de vaste wand

Ondertussen heb ik die planken ook al met Carboleum behandeld. Nu is het wachten op de ontbrekende balken voor de wandconstructie aan de rechterkant waarop de planken definitief bevestigd worden en het hang en sluitbeslag voor de deur.

.
20 Juni 2008
Toch heb ik overdag nog een beetje buiten kunnen werken omdat het ook de hele namidddag nog droog bleef. En vooral nadat de houtlevering was gekomen kon ik met de balkenconstructie beginnen voor de rechter wand voor het schuurgedeelte.


de rechter wand voor het schuurgedeelte is nu ook klaar

.
21 Juni 2008
Gisteren ben ik mijn rabatpunten bij de bouwmarkt in Schleiden gaan inwisselen: die waren tamelijk opgelopen in het afgelopen jaar, en als je ze langer dan 15 maanden niet opeist, komen ze te vervallen.

Zodoende dus gewapend met mijn klantenkaart tot daar gegaan. Duurde wel een beetje voordat men mijn punten had afgeprint en een waardebon had uitgeschreven, maar het resultaat mocht gezien worden: ca 140 € die voor nieuwe aankopen gebruikt konden worden.

En omdat deze week ook weer een aktie met op alles 20% korting was, bleek dat dus voldoende te zijn voor de verschillende stukken die ik nodig had voor de 8 meter dakgoot van mijn houtopslag/schuurtje inklusief afvoerleiding en ophangsystemen.


Afvoer gegraven voor de dakgoot…


De dakgoot…


Voorlopig einde van de dakgoot…

Omdat we nog geen passende regenton hebben gevonden laat ik het water even in de grond versijpelen, maar de bedoeling is dus dat er een regenton naast het schuurtje gaat komen zodat daar gemakkelijk water voor de tuin gepakt kan worden.

.
27 Juni 2008
Ik had voordat we naar Flensburg vertrokken, verleden week nog een aantal balken voorbereid op de cirkelzaag door, halverwege de dikte, er gleuven in te zagen (een soort frezen met de cirkelzaag dus…) zodat de balken overkruis in elkaar passen.


Houtverbinding voor blakconstructie van schuifdeur

Probleem is natuurlijk als je zo grote vlakken hebt, om die dan precies haaks op elkaar in elkaar te zetten. Je kunt natuurlijk de diagonalen meten (die moeten even lang zijn), maar dat is niet gemakkelijk als je alleen werkt.

Gelukkig heb ik net een schuurtje gebouwd, en ik weet dat de steunpaal van dat schuurtje precies waterpas staat.

Mijn nieuwe balkenconstructie heb ik er dus tegen neergezet, en met wiggen, spijkers en schroeven de eerste balken van het raamwerk met de waterpas precies uitgelijnd. Daarna kon ik gemakkelijk de planken van de voorkant van de deur er tegenaan schroeven.


Raamwerk waterpas in elkaar zetten

Ik hoef nu alleen nog de smalle balkjes over de gleuven van de deur te plaatsen, en dan is het wachten op het hang- en sluitwerk van de schuifdeur (enkele dagen vertraging). Dan kan de deur voor het gat van de schuur opgehangen worden en is ook dit werkje geklaard…


De schuifdeur is klaar, nu wachten op het hangbeslag

.
30 Juni 2008
Vrijdag was ook het hangbeslag gekomen voor mijn schuifdeur voor de houtopslag/schuur. Ik heb dan eerst met een lichte nepkonstruktie de maten uitgetest…

Zodoende bleek snel genoeg dat mijn schuifdeur enkele cm te hoog was (geen rekening gehouden met de beugels voor het ophangen van de rails… en moest ik dus een beetje aan de onderkant wegzagen.

Maar uiteindelijk kon ik dan Zaterdagavond mijn schuifdeur in gebruik nemen, met slot en al…


.


Houten schuur met houtopslag

.
Let op dat ik nog een reep asfalt over de rails heb gehangen om het loopwerk van de schuifdeur tegen weersinvloeden te beschermen. Dit wordt in de toekomst waarschijnlijk nog een houten kast, maar voorlopig is dit dus alvast besc hermd tegen het regenweer waar we op het ogenblik mee zitten…

Nu hoef ik alleen nog binnen in de schuur enkele regalen te installeren, en dan kan hier het grote tuinmateriaal zijn nieuw plekje vinden, zodat er meer plaats in de garage en in het tuinhuisje vrijkomt…

Geplaatst in Berging, Dakgoot, Grasveld, Skeletbouw, Tips, Tuin.