Een draaimuur bouwen….

Gisterennamiddag ben ik begonnen om een “dummy” draaimuur te maken in de gang waar een begaanbare kleerkast moet komen.
Die dummy is nodig om te checken of mijn idee inderdaad te realiseren valt, want het is niet altijd even evident met scharnieren, draaipunten en radius…

Ik heb dus eerst een muurtje van ca 25 cm hoog geconstrueerd met materiaal zoals ik dat voor de hele muur denk te maken, en heb deze provisorisch met een scharnier bevestigd tegen de muur om de draaicirkel te kunnen bestuderen… immers, door de dikte van deze scheidingsmuur moet ik rekening houden met speling op de plaats waar het vaste gedeelte en het draaiende gedeelte bij elkaar komt.


Als het appartement niet bezet is kan de draaimuur (hier slechts 25 cm hoog als “dummy”) langs de gangmuur staan waardoor de doorgang vrij is.


De muur kan draaien en wordt dan met behulp van grendels gesloten. Op deze manier is het appartement kompleet gescheiden van enkele kantoren die ook op deze verdieping liggen.


Onderin de muur, maar onzichtbaar door de panelen, zitten wieltjes die het gewicht van de muur moeten opvangen om te voorkomen dat de scharnieren te veel gaan doorhangen.

Als de draaimuur kompleet klaar is zal die zo’n 12 cm dik zijn, en gevuld met isolatiewol. Ik schat dan ook dat de muur zelf ca 80 kg zal wegen als die klaar is. Dat gewicht kun je dan niet alleen op de scharnieren hangen, en door de wielen onderin wordt dat gewicht dus gelijkelijk verdeeld.


Een dag later:

De werkzaamheden voor de begaanbare kleedkamer voor het appartement gaan langzaam maar zeker vooruit: in de gang in het souterrain wordt een gedeelte van de gang met een draaimuur afgesloten, en in de ruimte zelf komen dan legplanken en een stang voor hangende kleding. De clou van dit projekt: als het appartement niet bezet is, klappen de legplanken omlaag, en draait de wand terzijde zodat de gang weer normaal toegankelijk is tussen appartement en kantoren.


Het ganggedeelte dat als begaanbare kleerkast gebruikt gaat worden

Gisteren ben ik dan begonnen het raamwerk van deze wand te maken. Een aardig kwarweitje waarbij veel boorwerk en schroefwerk nodig is om het geheel tot een stabiele wand te maken.


De horizontale balken zitten op de plaats waar later de scharnieren voor de legplanken bevestigd worden

Maar omdat de grote scharnieren ook stevig bevestigd moeten worden, heb ik ook nog eens extra balken in verband geplaatst.Ben wel niet helemaal klaar geworden met dit werk, want de batterij van de schroevendraaier heeft af en toe een oplaadpauze nodig, dus er is ook nog vandaag wat te doen.

Een dag verder…

De batterij van mijn schroevendraaier was gisterenochtend opnieuw paraat, en zo kon ik verder werken aan het raamwerk van de draaimuur in de appartementsgang.

Nadat het raamwerk kompleet was heb ik eerst een test doorgevoerd met provisorisch de scharnieren tegen het raamwerk, om te zien of alles past en draaien kan en om de juiste maten te meten van de spaanderplaat die aan beide kanten tegen het raamwerk geplaatst moet worden.Ook heb ik niet zoals eerst gepland 3 kleine wieltjes onder de draaimuur geplaatst, maar één groter wiel, en met meer draagkracht


Ik had namelijk met mijn schoonbroer, die schrijnwerker is, over deze konstruktie gepraat, en hij raadde mij af om 3 wielen op een lijn te plaatsen. Met mogelijke hoogteverschillen in de gangvloer zou het goed kunnen zijn dat slechts 1 wieltje op de grond komt en de andere in de lucht hangen of twee te diep gaan, en daarom heb ik dus eentje genomen met een grotere draagkracht.

Na dat deze test goed was verlopen, alles weer losgeschroefd.


Om de grote spaanderplaten gemakkelijk op de cirkelzaag te kunnen zagen heb ik dit keer in de garage enkele schragen opgebouwd met daarop enkele zware balken, en een tafel, om zodoende langs en achter de cirkelzaag opvang te hebben voor de stukken spaanderplaat tijdens het zagen.

Op deze manier kon ik toch in mijn eentje met de grote spaanderplaat hanteren.


Nadat de spaanderplaat aan een kant erop geschroefd was, was de konstruktiue ondertussen al te zwaar om alleen te slepen, dus moest Jochen even inspringen om me te helpen de brede wand op zijn plaats te zetten.

Zo ziet de binnenkant van de begaanbare kleedkamer eruit (nog zonder legplanken):


En zo ziet ie eruit aan de andere kant: tussen de balken komt nu nog geluidsisolatie voordat de tweede spaanderplaat erop geschroefd wordt, die daarna behangen kan worden. Op het ogenblik is de wand vastgeschroefd om een goede fixatie te hebben voordat de scharnieren aan de achterkant bevestigd worden.


Er rest dus nog een beetje werk. Maar gisterenavond hebben we dan met zijn drieen een heerlijk feestmaal ingenomen, en toen belde ook nog Mike op vanuit Egypte om ons met onze trouwdag te feliciteren. De rest van het werk moest dus even wachten tot vandaag.

Vanochtend moet ik eerst nog gaan shoppen om de laatste ontbrekende schoeven, legplank scharnieren, lijstjes en legplanken te bezorgen.

Zonder dat ik het gemerkt had, had Brigitte terwijl ik inkopen was gaan doen, de glasgordijnen in de slaapkamer van het appartement opgehangen. Geeft direkt een meer “bewoond” effekt…


De witte wolk in de ruit is overigens de gefilterde flits van mijn fototoestel…

Toen kon ik natuurlijk ook niet stil blijven zitten, en ben ’s middags verder gegaan met de draaimuur in de gang tussen het appartement en de kantoren.

Jochen had gevraagd om de wand in gesloten toestand te kunnen gebruiken als dart wand, en samen hebben we dan gekeken naar de maten van de elektronische dart-kast hij ertegen wil bevestigen. Daarop heb ik nog twee extra balken tussen de balkenconsdtructie aangebracht, zodat er voldoende “massief” hout is om die kast eraan op te kunnen hangen.


Daarna heb ik dan de scharnieren bevestigd die de wand moet laten draaien, en heb de openingen tussen de balken opgevuld met geluidsisolatie die ik nog over had van de muur tussen berging en slaapkamer.


Vervolgens kon ook de spaanderplaat aan de kantoorkant bevestigd worden en de grendels die de draaiwand “op slot” kunnen zetten. Onderaan en bovenaan de draaiwand komen nog lijstjes, en de wand moet nog behangen en de hele gang nieuw geschilderd worden.


En zo ziet de gang er uit als de draaiwand (aan de linkerkant) geparkeerd staat en het appartemen,t dus ook vanuit de kantoren bereikbaar is.


Gang kompleet open tot aan de buitendeur van het appartement

Vanuit het appartement ziet de kleerkast er nu zo uit: wit laminaat zonder voegen tegen de draaiwand (makkelijk te poetsen), maar de legplanken (die neerklappen als de draaiwand geopend wordt) zijn hier nog niet bevestigd. Dat wordt nog een werkje voor vandaag. Ook moet er in de kast nog verlichting aangelegd worden.


En zo ziet de kleerkast eruit als de deur gesloten is (sorry voor de oude schoenen voor de deur, die had ik niet geruimd. De deur die op een kiertje staat is dus van de slaapkamer.


En later komt er in de witte wand links misschien nog een doorbraak naar een badkamer met sauna die ik (misschien) ook nog ga aanleggen…
Maar dat is zeker niet voor dit jaar…

Want als het nu beter weer wordt, moet ik ook nog buiten wat werkjes opknappen.
Je bent immers nooit klaar….

Iedereen een prettig weekend gewenst!

Geplaatst in Binnenshuis, Spaanderplaat, Tips.