Betonplafond met houtpanelen verkleden

Ik heb nog genoeg te doen, want beneden in de gastenkamer moet er nu een verkleding gemaakt worden tegen het plafond. Ik gebruik daarvoor hetzelfde systeem met plastic profiellijsten die tegen het plafond geschroefd moeten worden en dan worden de plafondplaten er met stalen clips aan opgehangen.

Voor elke lijst heb ik ca 12 schroeven nodig, (er zijn minstens 14 lijsten nodig) en dat betekent dus per lijst 12 keer de trapleer positioneren, 12 keer per lijst op de trapleer met de boorhamer een gat boven je hoofd boren, (waarbij het cementstof dan op je neerdwarrelt) en daarna terug de trapleer positioneren en met de elektroschroevendraaier 12 schroeven per lijst op de juiste plaats in de plug weten te schroeven. En zoals gezegd, dat alles maal 14…

Nou ja, gisterenmiddag heb ik al drie lijsten bevestigd…Vandaag dan verder gewerkt:

De profiellijsten waarover ik gisteren al schreef, hebben voorgeboorde gaten, maar omdat ik zoveel lijsten onder het plafond moest aanbrengen, heb ik mijn taktiek veranderd: gewoon eerst een paar streepjes met de meter op het plafond vastgelegd om “ongeveer” de plaats te bepalen waar het gat geboord moest worden, en vervolgens dan de gaten geboord en de drevel erin. Dat ging stukken sneller als steeds eerst de profiellijst tegen het plafond houden en dan de gaatjes opzoeken en aftekenen.

Vervolgens de schroef op de bit van de akku schroevendraaier geplaatst, en dankzij de streepjes op het plafond dan op de juiste plaats de schroef door het plastic van de profiellijst heengeschoefd.

Op die manier ging het gaten boren en profielen bevestigen nog vrij snel.

Toch was er nog veel extra werk te doen:

Langs de muur lopen internet leidingen van de kantoren en er komt ook een antennekabel uit de muur, die doorloopt naar het kantoor van Jochen. Die leidingen mogen niet weg, maar omdat die te laag hingen (de ruimte was immers vroeger gewoon een opslagkelder) moesten die eerst losgemaakt worden en hoger langs het plafond gelegd worden.

En de wand moest een beetje uitgebroken worden om de leidingen die ca 20 cm onder het plafond in de muur verdwijnen, straks onzichtbaar achter het behang te kunnen verstoppen.
Waarschijnlijk met een schilderijtje met een klapdeurtje om ook achteraf nog aan de stekkerverbinding te komen die juist op die plek zit en niet verplaatst kan worden.

En er waren nog andere problemen die opgelost moesten worden:

In het midden van de kamer zit het oorspronkelijke lichtpunt van de kelder, dat dus nu verhuisd is naar de nieuwe berging. (Dat lichtpunt komt uit het plafond omlaag omdat deze leidingen tijdens de bouw op het gelijkvloers in de chappe werden gelegd en kan dus niet aangepast worden). Ik moest dus een extra leiding leggen van dat punt naar de berging, en een andere leiding voor de lichtpunten van de nieuwe kamer.

Deze leidingen kan ik wel onder de plafondverkleding verstoppen, maar het oorspronkelijke lichtpunt komt met een stijve buis omlaag, en omdat de kabels daarin erg kort zijn, kan ik die niet afsnijden zonder het risiko te lopen om de oude kabel af te breken. Ik heb er dus een verdeeldoos omheen moeten bouwen, maar die is dus te dik om onder de plafond verkleding te verstoppen. Dan zou het plafond een bult krijgen.

Ik heb dus voor een andere optie gekozen: met balken heb ik het plafond boven het toekomstige bed enkele cm verlaagd, en dan op de balken de profiellijsten bevestigd. De plafondverkleding wordt nu hier haaks ten opzichte van het overige plafond aangebracht. Op deze manier ontstaat er een soort “hemelbed gevoel” omdat daar het plafond iets lager is, zonder dat dit te veel zou “drukken”.

Toen ik deze problemen had opgelost, kon begonnen worden met het opghangen van de plafondverkleding aan clips:

Duidelijk te zien hoe de platen aan de profiellijsten hangen… De panelen zijn ca 30 op 90 cm, dus groot genoeg om snel te werken, klein genoeg om alleen te kunnen ophangen. Het patroon is witte es.
Dit keer iets minder geluk met de maten van de kamer: ik had 8 cm te kort om uit 7 platen 2 banen te kunnen hangen, en moest dus per baan 4 platen snijden. Maar door het verlaagde plafond en het nodige zaagwerk dat daarbij komt te kijken kon ik wel het meeste van het afval van de eerdere banen gebruiken voor de plaatsen waar smallere panelen nodig waren.

En zo zag het er dan gisterenavond/vanochtend uit:

Het hele plafond is nu netjes verkleed, behalve het hemelbed gedeelte, dat volgende week aan de beurt komt. Daarna kan dan de verlaagde rand verkleed worden en de ombouw van de verwarmingsbuizen boven het venster. Daar zit natuurlijk ook nog het nodige detailwerk aan vast, want daar zijn 7 spotjes voorzien die ingebouwd moeten worden, en de onderbouw moet demonteerbaar blijven om aan de leidingen en buizen te kunnen komen in geval van reparatie.

Maar dat wordt dus weer een ander verhaal…

Geplaatst in Binnenshuis, Plafondverkleding.