Houten dekoratiepanelen tegen de wand installeren

Ik heb ondertussen mijn tussenwand met houten dekoratiepanelen bekleed. Was toch meer werk dan ik aanvankelijk gedacht had omdat er slechts een tiental planken niet op maat gezaagd hoefden te worden, alle andere moesten gemeten en aangepast worden om het patroon dat ik eerder deze week had uitgetekend ook gerealiseerd te krijgen.

72 panelen van 120*15 cm waarvan 10 ongezaagd, de andere moesten op maat gemaakt worden, ongeveer 250 clips waarvan ca 30 geschroefd moesten worden, plus rekening houden met de inbouw van 5 dubbele stopkontakten, 10 lichtschakelaars, 6 wandlampen, 3 inbouwspots, 4 hoeken en een luifel, en dan nog een specviale hoekoplossing waar de verkleding van de verwarmingbuizen komt.

Ik had Homefit panelen gekocht, die met Ideefixe 2001 clipsysteem aan plastic rails bevestigd worden die pas geschroefd worden tegen de spaanderplaat. De panelen zijn zodoende ook weer gemakkelijk weg te halen (voorh-al handig voor huurwoningen, maar bij ons dus gebouwd voor de eeuwigheid…?)


Homefit houten panelen: kleur ahorngoud


Het clipsysteem op de plastic rails

Wel had ik nog tijdens het dichtmaken met spaanderplaat een paar onderhoudsgaten gemaakt om zodoende bij de verdeeldozen in de bed luifel te kunnen komen (maar goed ook, achteraf bleek dat nodig te zijn voor de montage van de spots in de nis).


Onderhoudsgaten in de bedluifel


De montage van de rails, elke 40 cm een rails van boven naar beneden bij horizontaal geplaatste panelen

Had ik eerder deze week trots mijn 4 gaten voor de schakelaars getoond, bleek dat in de praktijk niet zo goed geweest te zijn.

Ik had namelijk geen rekening gehouden met de maat van de afdekplaat voor de schakelaars: eentje van 3 en eentje van 1.
Lukte dus van geen kant om die te kunnen monteren bij deze gat afstanden.


De vier gaten zitten te kort bij elkaar


Zelfs door de afdekplaten in te korten ziet het niet uit

Deze ochtend dan maar de oude panelen weggehaald en een nieuwe aanloop genomen.

Dit keer eerst een dummy gemaakt met een dubbele schakelaardoos, en die eerst uitgetest of het allemaal wel pastte. Zeker is zeker!Vervolgens met de rondegatenboor door de sjabloon op de achterkant van het paneel een proefboring gemaakt zodat het boorgat door het paneel drukte naar de voorkant toe


Paneel omdraaien, de gaten zitten nu op de juiste plaats.


Nu kan ik aan de voorkant boren (om de deklaag niet uit te rafelen wat zou kunnen gebeuren als ik vanachter zou doorboren…


Vervolgens met de handzaag het gat aanpassen.


En hier is dan het resultaat, wat dus stukken beter is geworden…


Zo ziet het resultaat eruit: veel beter dus!

Na veel pas en maatwerk, (elke lichtschakelaar moest terug afgebouwd worden, daarna weer terug geïnstalleerd, hetzelfde met de stopkontakten, de spotjes en de paslijsten, en aansluitend nog de sierlijsten voor de in- en uitwendige hoeken, en dan eindelijk was de wand gisterenavond klaar.En alle lampjes funktioneren!


Geluk bij een ongeluk: ik had 12 pakken van 6 panelen gehaald, en inklusief een paar keer verkeerd zagen (altijd aan de juiste plaats van veer en groef denken!) en de verandering van de stopkontakt panelen, had ik net genoeg: 2 paneeltjes over, en een hoop afval natuurlijk.

Bovendien kwam de lijnvoering netjes uit tot aan de nis, en ook tot aan het plafons kwam ik precies uit met hele panelen. Alleen heb ik de bovenste veer een cm ingekort, omdat je rekening moet houden met de uitzetting van het hout, zodoende is er nu bovenaan een cm speling, maar dat wordt verdekt wanneer ik met de panelen voor het plafond ga beginnen.

Dat wordt natuurlijk een heel ander werkje, want dat is steeds boven je hoofd werken, wat het niet eenvoudiger maakt.

Maar dat is dus een verhaal voor een andere keer…

Geplaatst in Binnenshuis, Dekoratiepanelen, Elektro, Skeletbouw, Tips.