Isolatie aanbrengen en elektro installatie voorbereiden

Ik heb gisteren weer een beetje geknutseld: de spaanderplaten die aan de kant van de gastenkamer tegen de houten skeletwand komen, heb ik op maat gezaagd en de openingen voor de stopkontakten en schakelaars gemaakt met een rondegaten zaag.

Naast weerszijden van het bed komen 4 schakelaars, die krijgen elk hun eigen gat.

Of eigenlijk zijn het er vijf: er is één dubbele schakelaar voor resp. de wandlamp en het leeslampje aan dezelfde kant van het bed, dan een wisselschakelaar voor de spotjes, een wisselschakelaar voor de plafondverlichting en een wisselschakelaar voor “nood”; het is nog niet zeker of er daar iets aan te hangen komt, (bijv. een sterrenhemel), maar die schakelaar is alvast voorzien. De wisselschakelaars zijn dus zowel links als rechts van het bed te bedienen voor dezelfde lampen.
De plafondverlichting is ook nog eens gekoppeld aan de schakelaar bij de kamerdeur middels een kruisschakelaar.


4 gaten voor de vijf schakelaars aan weerszijden van het bed

Waar er twee stopkontakten naast elkaar komen, heb ik dus eerst twee ronde gaten naast elkaar geboord.


Met rondegaten zaag 68 mm twee gaten naast elkaar boren

Vervolgens datgene wat er tussen de twee gaten overblijft wegzagen met een korte zaag. (Ik heb geen decoupeerzaag, daarmee zou het alleszins gemakkelijker gaan.)


Het teveel overblijvende wegzagen


Daarna het gat op de juiste maat bijvijlen

Na het vijlen uittesten of de dubbele doos gemakkelijk in het gat past, want als er straks ook nog een dekoratief houtpaneel voor zit, kun je er niet meer zo goed aan werken, dus beter nu alles op maat maken.


De dubbele stekkerdoos past in het gat…

Daarna ben ik begonnen om de geluidsisolatie in de tussenruimte van de wand te plaatsen.

Ik gebruik Delta mineraalwol, eigenlijk een brandwerend isolatiemateriaal, maar deze is ook goed voor geluidsisolatie (beter als warmte isolatie heeft men mij verteld), om zoveel mogelijk privacy in de gastenkamer te garanderen.


Het isolatiemateriaal

Dit isolatiemateriaal wordt in plakken van ca 8 cm dikte geleverd, en elke plak is diagonaal gesneden, zodat je twee driehoeken hebt.
Je plaatst de eerste driehoek in de holle ruimte, dan zaag of snij je de plak op maat. De rest van de driehoek draai je om en kunt daarmee dan de rest van het vierkant opvullen.


Het isolatiemateriaal laat zich gemakkelijk zagen, snijden of “uit elkaar pulken”

Het vervelende aan dit materiaal is dat je er ontzettend jeuk van krijgt vanwege de kleine vezeltjes die zich tijdens het werken in de lucht verspreiden. Het is dus ook beter om lange mouwen te dragen, een rolkraagpullover en een mondmasker.


Het opvullen van de ruimten is een fluitje van een cent

Daar waar de leidingen in het midden van de balken zitten moet ik de isolatie uit elkaar pulken om zowel voor als achter de elektroleidingen de isolatie zo goed mogelijk te verdelen.


Het plaatsen van de spaanderplaat nadat de isolatie is geplaatst.

Ik heb de spaanderplaten in handige formaten gezaagd, zodat ik er gemakkelijker mee kan werken dan met platen op komplete kamerhoogte, vooral ook om de kabels er gemakkelijker doorheen te kunnen trekken.

De eerste 125 cm hoogte is klaar, en natuurlijk moet ik alle verlichting en stopkontakten eerst kontroleren voordat ik begin de spaanderplaat definitief vast te schroeven… zeker is zeker. Daarbij heb ik de kruisschakelaar kapot gemaakt, die viel uit elkaar en ik had geen zin om te proberen die zelf weer in elkaar te steken, dus ik moest eerst weer terug naar de bouwmarkt om een nieuwe passende kruisschakelaar te bezorgen… eigen schuld, dikke bult.


Alle schakelaars en lampen funktioneren

Nu kan ik de spaanderplaat vastschroeven en de rest van de isolatie tot boven aan het plafond aanbrengen voordat daar ook de spaanderplaat komt. De spaanderplaat zorgt ervoor dat ik een stabiele en vlakke ondergrond heb: hierop worden lijsten aangebracht die met clips de dekoratieve houtpanelen gaan vasthouden.

Maar dat is dus een verhaal voor de volgende keer.

Geplaatst in Binnenshuis, Elektro, Isolatie, Skeletbouw, Spaanderplaat, Tips.