Elektro: Hotelschakelaar installeren

Gisteren ben ik de hele ochtend gaan shoppen in de bouwmarkt, en ik heb nu ongeveer alle materiaal om verder te kunnen werken met de elektro installatie en de wand- en plafondverkleding.

Nu ik ook een kruisschakelaar heb, kon ik de plafondverlichting eindelijk kompleet uittesten: die kan dus nu zowel vanaf de deur alsook van weerszijden van het bed aan- en uitgemaakt worden. Dit noemt men ook een hotelschakeling.

Omdat in dit geval de twee wisselschakelaars elk drie rode draden hebben, en de kruisschakelaar 4 rode kabels, heb ik elke draad een cijfer of letter gegeven. Vervolgens heb ik een schema getekend van de verbindingen die in de verdeeldoos gemaakt moesten worden.

De stroom komt binnen via de “Quelle”, de bron: de blauwe kabel gaat vanuit daar direkt door naar de lamp.
De rode kabel gaat eerst naar wisselschakelaar links, komt dan via twee rode kabels terug naar de verdeeldoos, gaat dan via twee rode naar de kruisschakelaar, komt dan via de derde en vierde rode terug naar de verdeeldoos en gaat dan via twee rode naar wisselschakelaar rechts.
Daar vertrekt dan de derde rode draad van die wisselschakelaar terug naar de verdeeldoos en dan door naar de lamp en de stroomkring is zodoende gesloten.
In de verdeeldoos komen dus in totaal 12 kabels aan waarvan 10 rode, en voor elke twee kabels heb je dus een steentje in de verdeeldoos nodig om de twee juiste kabels met elkaar te verbinden.
Zonder goede belettering krijg je dat dus echt niet voor elkaar…
Maar het funktioneert dus.

Geplaatst in Binnenshuis, Elektro, Skeletbouw, Tips.