Wisselschakelaars voor lampen installeren

Zoals ik eerder al schreef plan ik om enkele wisselschakelaars te installeren in de nieuwe gastenkamer. Van de buurman kreeg ik een eenvoudige schets hoe ik wissel en kruisschakelaars met elkaar dien te verbinden, en voordat ik met de installatie daarvan begin, heb ik eerst een “dummy” gebouwd op een plankje om uit te testen of ik zijn schema goed begrepen heb.

En zie daar, het werkt. Eender welke schakelaar ik bedien, kan ik de lamp aan en uitschakelen.
En dat is dus de bedoeling.

Links en rechts zitten de schakelaars (vanuit de binnenkant van de muur gezien), in het midden een verdeeldoos.
Vanonder komt de stroom binnen, en naar boven vertrekken de kabels naar de lamp.

Foto 1 geeft de verkabeling aan met 2 blauwe kabels tussen de schakelaars, omdat beide kabels in feite dezelfde funktie hebben.


FOUT

Bij foto 2 heb ik echter een rode en een blauwe kabel tussen de schakelaars gezet (funktioneel verandert er natuurlijk niets), maar is dit wel korrekt?.

Voor een gelijkmatig verbruik van de kabellengtes lijkt me de combinatie van de twee kleuren eerder logisch, maar in principe is foto1 volgens mij korrekter om duidelijk aan te geven welke funktie de kabel heeft bij eventuele reparaties achteraf?


OOK FOUT

LATER OP DE DAG:
Na een aantal reacties van lezers ben ik dus nu tot de volgende combinatie van bedrading gekomen, en heb ook de lege buizen erbij gehaald om te zien wat in welke buis gestoken moet worden:


GOED

Dus: er lopen drie rode kabels door de buis naar elke schakelaar, twee ervan lopen door de verdeeldoos gewoon door tot bij de andere schakelaar, een van de rode gaat van schakelaar 1 via de verdeeldoos naar de lamp, de andere rode komt van de “bron” en gaat naar de tweede schakelaar.
De blauwe kabel komt van de “bron” en loopt direkt door naar de lamp.

En ziedaar: het licht brandt…


GOED

Nu kan met de echte montage in de tussenwand begonnen worden.

Alvast bedankt Alfons en Ivo voor de tips… zo zie je maar weer, hoe het internet je kan helpen bij het knutselwerk…

Geplaatst in Binnenshuis, Elektro, Skeletbouw, Tips.