Een nieuwe tussenwand in skeletbouw optrekken (1)

Ondertussen vordert mijn knutselwerk behoorlijk. Onderstaand een kleine fotoreportage over de werkzaamheden van de laatste dagen, sinds ik de regaalwand in de berging had opgebouwd.

Het ging er nu om, om de vroegere kelderruimte op te splitsen, en wel in een kleine berging met regaalwand en een nieuwe gasten slaapkamer.

Ik doe dat in hout skeletbouw: geschaafde balken van ca 4*9 cm dikte, dwarsverbindingen elke 40-50 cm, schroefverbindingen met schroeven van 8 cm lengte. Daarop komt een spaanderplaat van 12 mm, vervolgens gipsplaten van 9.5 mm dikte. Gevuld wordt de wand met Rockwool minerale wol isolatie.

Alle begin is moeilijk. Met twee regaalstukken van ikea heb ik een domme kracht gekonstrueerd om daarmee de eerste plafond balk omhoog te houden terwijl ik de metingen en de boorgaten tege het plafond voorbereid.


Hier zie je dus duidelijk hoe ik die balk tegen het plafond klem.

Duidelijk te zien zijn ook de diverse leidingen die in deze kelder onder het plafond hangen (verwarming, water en toiletafvoer van gelijkvloers) waarmee rekening gehouden moet worden: voor eventuele reparatie moeten ze bereikbaar zijn, in de gastenslaapkamer mogen ze niet zichtbaar zijn. Om zoveel mogelijk plaats voor de slaapkamer te winnen worden ze gedeeltelijk in de wand zelf ingebouwd en afgedekt met kleinere stukken geschroefde spaan

Om de balk goed vast te zetten gebruik ik wiggen voordat ik begin te boren.


De plafondbalk zit tegen het plafondNu gaat het erop om de vloerbalk precies loodrecht af te meten.


Een passende balk wordt gebruik om met de waterpas te kontroleren of het zaakje wel recht staat.


Nadat de eerste vertikale balken bevestigd zijn, kunnen de dwarsliggers uitgemeten en bevestigd worden


Om te voorkomen dat de dwarsliggers tijdens het vastschroeven verschuiven, gebruik ik een klem of sergeant om ze vast te zetten.Het eerste wandgedeelte staat…


Dan komt het tweede gedeelte…


Er komt een ingetrokkken nis in de slaapkamer om 30 cm meer plaats te hebben voor het bed, hier kijk ik hoe ik de hoekkonstruktie het beste maak zodat de spaanderplaat die er straks tegen komt ook in elke hoek een balk vindt om ertegen te kunnen schroeven.


De nis in totaaloverzicht


Boven het bed komt een dwarsbalk boven in de nis, zodat daarachter ingebouwde spotjes kunnen geplaatst worden.


Daarna kan ik beginnen in de berging de spaanderplaten tegen de balken te schroeven. En daarover heen komt dan later nog een dunne gipsplaat die dan geschilderd en/of behangen kan worden. Maar dat is dus voor later.

De reden dat ik zowel spaanderplaat alsook gyproc gebruik is om naderhand gemakkelijk haken en dergelijke in de wand te kunnen schroeven.

Duidelijk te zien de insprong naast de deur (waar de stofzuiger komt te staan en de bezems komen te hangen) en achteraan naast de koelkast is er ook nog een nis waar grote dingen zoals de trapleer hun plaatsje vinden.
Links de regaalwand met plaats voor 36 allibert opbergboxen.


Ook voor het venster komt een dwarsbalk met terugsprong die de verwarmingbuizen verdekt, en ook plaats geeft aan spotjes en de gordijnrails.


Aan de slaapkamerkant moeten nu eerst de diverse verdeeldozen en elektrische leidingen geinstalleerd worden.


Tussen de balken wordt daarna mineraalwol als geluidsisolatie tussen gasten slaapkamer en berging geplaatst.


Het begint al aardig vorm te krijgen, maar er is toch nog het een en ander te doen.


En ja, ook de nieuwe binnendeur laat nog op zich wachten omdat de macore uitvoering die wij in de rest van het appartement hebben niet meer uit voorraad leverbaar is, maar de leverancier zegt dat die deur nog voor het verlof zou geleverd worden.

Geplaatst in Berging, Binnenshuis, Skeletbouw, Spaanderplaat, Tips.