Gevel schilderen

Gisteren begonnen de gevel naar de straatkant af te plakken met kranten en plakband.

De gevel was wel nog behoorlijk wit, maar pas nadat ik begon met schilderen, kon je duidelijk het verschil zien en de noodzaak om de gevel een nieuwe lik te geven.

In de namiddag kregen we nog bezoek van familie uit Jamaica, maar na een half uurtje babbelen bij een kop koffie ben ik dan terug naar buiten gegaan om verder te werken en zoveel mogelijk van het droge weer te kunnen profiteren…

De straatgevel is nu bijna af, nu moet ik nog het grote raam van de woonkamer afplakken om het resterende gedeelte erboven en ernaast af te maken.


Voor de techneuten, ik gebruik een Robin verf op acrylbasis met afparel-effekt, zodat het vuil er zich niet meer zo snel op vast kan zetten. De verf wordt met een brede borstel opgebracht, omdat een verfroller niet in de diepe relief-groeven komt. Met een borstel kun je namelijk beter soppen…
Ik heb 10 liter emmers, maar die is veel te zwaar om aan de ladder te hangen. Dus doe ik steeds ca 1.5 liter in een kleinere emmer (breed genoeg voor de borstel) die dan gemakkelijker de ladder op te transporteren is. Volgens de gebruiksaanwijzing zou je 60-70 m2 met 10 liter kunnen doen, maar vanwege het relief verdubbelt mijn gebruik gemakkelijk.

Twee dagen later: een marathondag op de ladder: al rond zeven uur ’s ochtends ben ik begonnen het woonkamer venster af te plakken om de straatgevel van ons huis af te maken met het schilderwerk dat ik eergisteren was begonnen.

En omdat ik nog behoorlijk wat verf over had, ben ik dan maar doorgegaan met de gevel aan de voorkant.

Brigitte is dan nog een nieuwe emmer verf gaan halen, en tegen 20.00 uur was ook die gevel klaar.

Nu heb ik opnieuw verf over, dus dat betekent dat bij een volgende droge periode ook de muren aan de terraszijde een nieuwe lik verf zullen krijgen.

Waarschijnlijk is de rest verf daarvoor echter niet voldoende, dus moet er dan nog een emmer gekocht worden. En dat betekent dat dan ook de vierde muur gedaan moet worden.

Toch is er een lichtpuntje bij dit werk: als onze gevel elke 20-25 jaar een lik verf nodig heeft, dan betekent dat waarschijnlijk dat het voor mij de eerste en de laatste keer was dat ik dit gedaan heb.

Want tegen die tijd loop ik tegen de 80 aan (zo God wil…). En dan zien jullie en ik mij niet meer de ladder opklimmen!

Een dag later: toch maar verder gaan met de gevel…

Bovendien is de beste remedie, als je spierpijn hebt van een dag ongewend werken, de volgende dag gewoon verder te gaan met hetzelfde werk, dan heb je er minder last van dan als je stil blijft zitten….

Met de resterende verf was dan de muur van de slaapkamer aan de terraskant snel geklaard. Ook omdat ik het grootste deel van het werk vanaf de grond kon doen, en alleen het bovenste stukje op de ladder moest staan. Brigitte heeft dan nog een emmer verf gehaald, ik denk dat die voldoende zal zijn voor de rest van het huis.

De af en toe doorbrekende zon maakte het werken wel “oogverblindend”, zodat de buurvrouw de suggestie maakte om een zonnebril te gebruiken.

Ik heb dat dan maar niet gedaan, maar een van de zonneschermen neergezet die dan zijn schaduw op de witte muur wierp zodat ik beter kon zien waar ik verf moest strijken…

In de loop van de middag en avond kregen we dan toch nog enkele regenbuien, maar die hebben me niet er niet van weerhouden om verder te werken, af en toe kreeg het zonnescherm dan de funktie van paraplu om te vermijden dat de regen in mijn verfpot viel. Dankzij de grote dakoversteek is het grootste deel van de muur sowieso beschut tegen de regen.

Tegen acht uur ’s avonds was dan de hele terraskant geverfd.

En nog een dag later:

Vandaag alleen nog de achterkant van het huis (maar die heeft slechts twee kleine vensters, dus veel muur). Wat nog een nadeel is: ik zal de hele dag op de ladder moeten werken, want deze muur is over de hele lengte te hoog om er vanaf de grond aan te komen.

Gelukkig ligt die kant wel op het Oosten, zodat eventuele regenbuien er geen vat op hebben, want de voorspelde regen vandaag komt pal uit het Westen. De regen zal dus grotendeels over mij heen waaien, want er is ook een sterke wind voorspeld.

Toch heb ik Vrijdag tussen de buien door, en steeds opnieuw kijkend naar de regenradar beelden op mijn computer, buiten de laatste gevel van ons huis kunnen schilderen, maar volledig afgekregen heb ik die niet op Vrijdag, daarvoor waren er te vaak buien die me dwongen op te houden met schilderen, ondanks dat ik aan de Oostkant van het huis heb gewerkt. De regen was te fel en te intens om op de ladder te blijven staan.

Geplaatst in Gevel schilderen, Huis.