Zelf een opbergregaal op maat maken

Eerst hier een overzicht over mijn laatste knutselprojekt.

Ik heb al eerder verteld dat ik een gasten slaapkamer wil inrichten in de ruimte die vroeger onze opslagkelder was. Deze ruimte wordt dus nu opgesplitst in een efficientere opslagruimte, de rest van de kamer wordt dan omgevormd tot slaapkamer door middel van een nieuwe binnenwand.

Ik had vroeger in ons tuinhuisje de bekende IKEA regalen geïnstalleerd, maar de maten daarvan zijn niet zo ideaal voor de Allibert plastic boxen die ik graag gebruik om dingen gesorteerd op te slaan. De allibert boxen zijn 30 op 40 cm, maar door de brede rand bovenaan passen er net geen 2 boxen in de langsrichting van een regaal. In het tuinhuisje heb ik dus steeds een box in de langsrichting geplaatst en de andere in de koprichting. Erg overzichtelijk wordt dat daardoor niet.In de ruimte waar onze nieuwe voorraadkelder komt, heb ik daarom besloten

om zelf wandregalen en op de juiste maat voor deze boxen te bouwen. Doordat er een hoek de leidingen van de vloerverwarming verborgen zitten, kan niet de hele muur benut worden. Bovendien lopen er nog waterleidingen voor de gastenwc op het gelijkvloers langs de muur, dus ook daar moet ik rekening mee houden.
Op de foto een deel van het Ikea regaal ter vergelijking van de hoogte van die regalen en de hoogte van de kelder…

Ik gebruik diverse machines: tafezlcirkelzaag, en natuurlijk verschillende (meeestal oudere) boormachines voor houtboren en steenboren en klopboor en elektrische schroevedraaiers en een handcirkelzaag.

Dames: als je wilt dat je man ook een beetje handig in huis bezig is, zorg dan ervoor dat ie voldoende gereedschap heeft, (vaderdag staat voor de deur!) dan wordt het werken een stuk plezieriger!Nadat ik de eerste latten en steunbalkjes op maat heb gezaagd, plaats ik de eerste muurlijst op de balkjes en maak deze met schroeven vast. Daarna kan ik die lijst dan tegen de muur met pluggen en schroeven bevestigen.


De eerste zijkant, en nu worden de langslatten tegen de muur bevestigd. Dit wordt een regaal dat jaren lang moet kunnen meegaan.


Enkele uurtjes verder… Hier is duidelijk te zien dat de boxen naast elkaar in langszijde passen, waardoor de breedte optimaal benut wordt en toch zo weinig mogelijk plaats innemen.


Duidelijk te zien dat ik me vergistte met de hoogte van de kratten voor limonade en cola: ik moest dus een lijstje aan de voorkant wat inkorten zodat de kratten er toch onder passen. Op deze manier hoeven die niet meer in de garage te staan…

Weer een tijdje later: hier worden de zijlatten tegen de muur bevestigd.


Er op letten dat je de latten met de waterpas aftekent tegen de muur zodat alles recht toe recht aan blijft.


De plaats waar de gaten komen wordt bepaald door de houtboor die eerst een kleingaatje in het hout boort voor een betere geleiding van de schroef, en door iets dieper te boren dan ook de juiste plaats aftekent in de gipsplaat.


Daarna worden de gaten in de muur met de hamerboor geboord.


Pluggen erin en aankloppen met de hamer.Houtschroeven met de electrische schroevendraaier door het hout in de muurplug schroeven.


En steeds weer kontroleren met de waterpas om zo precies mogelijk te werken.


Hier is de laatste wandkonstruktie al klaar. De laatste loodjes wegen het zwaarst…


Als je hout met de cirkelzaag zaagt, toch even met schuurpapier de splintertjes wegschuren.


Gaten voor de schroeven in de latten voorboren doe je het beste op een houten onderlat, zodat je de boor niet beschadigd door op de tegelvloer uit te komen…


De laatste schroeven… en…


… plaats voor 36 allibert boxen voor een overzichtelijke opslag van spullen.

En op de volgende foto is duidelijk te zien waar de scheidingswand wordt getrokken: de waterafvoerbuizen van de gastenwc zitten nog in de opbergruimte, daarnaast komt dan de scheidingswand.


Maar dat is dus een ander verhaal…

Geplaatst in Berging, Binnenshuis.