Plinten en plugs en vloerbekleding

Ik heb de plinten van de appartementsgang gelakt met kleurloze lak (eiken natuur dus) en heb de vinylvloerbekleding (schijnbaar dus toch geen linoleum…) defintief verlegd.

Bij de deursponningen heb ik tweezijdige kleefband aangebracht, de gaten in de vloer geboord voor de schroeven van de drempellijsten, de drempellijsten aangebracht en in de badkamer een dunne profiellijst met silikonen langs de muren aangebracht en de toiletpot ook met silikonen afgedicht langs de onderkant.

Morgen dan nog de montage van de plinten, het inkorten van de deuren en de laatste profiellijst bij de buitendeur.

Als je dan toch hier leest, dan eerst de vraag: rara, wat is dit:


Dit is een afvalstrookje van de linoleum (nee: vinylvloerbekleding heet dat tegenwoordig) dat al sinds enkele dagen gedeeltelijk ondergedompeld ligt in een bak met water. Jos schreef namelijk dat, als de onderkant een tuft laag is, er gevaar bestaat dat bij de buitendeur de vinylvloerbekleding water zou kunnen opslorpen in deze tuftlaag en daardoor natuurlijk voor problemen zou kunnen zorgen.

Omdat ik geen gebruiksaanwijzing bij de vloerbekleding heb meegekregen (zelfs niet weet of het linoleum is of vinyl) weet ik dus niet wat men wel of niet moet vermijden, en daarom deze test. Tot nog toe ziet het er nog goed uit en heeft de onderlaag géén water opgenomen, ziet er zelfs naar uit dat die waterafstotend is.

Toch zal ik als ik de vloerbekleding tot onder de buitendeur leg, voor alle zekerheid een extra strook silikonen onder de drempellijst leggen als water barrière. Je weet maar nooit. Bedankt voor de tip, Jos!

Gisteren dus met kleinere dingen beziggehouden:

Ik ben op zoek geweest naar passende onderleg schijfjes voor de scharnieren van de binnendeuren, om deze wat hoger te kunnen plaatsen zodat ze niet over de vloerbekleding schrapen bij het open en dicht doen van de deur. Immers, de vloer ligt nu wat hoger door de nieuwe vloerbekleding op de tegels, en dus moet ofwel de onderkant van de deur afgeschaafd (gezaagd) worden, of, als er nog genoeg plaats boven in de sponning is, met onderlegschijven de deur wat opkrikken in het scharnier.


En ik heb speciale plintschroeven gehaald:


Je boort een gat van 6 mm in de houten plint met een houtboor. Dan zet je de plint tegen de muur en boor je in de gipsplaat de plaats waar de schroef in de muur komt. Dan pak je een andere boor (steenboor) en boor de gaten in de betonstenen van de muur tot een diepte van ca 80 mm. Dan natuurlijk eerst het boorstof wegzuigen met de stofzuiger.


Vervolgens de plastic plug door de plint in het gat van de muur steken. En dan de schroef er met een hamer doordrijven, waardoor de plint tegen de muur aangedrukt wordt en de schroef de plug in het beton uiteenperst.

Bij de hoeken van de plinten aan de achterkant een stukje kleefband aanbrengen waardoor het verstek beter past als je de twee stukken om de hoek heen bevestigd.


Zo, iedereen weer wat geleerd vandaag?

Dan ga ik nu beneden verder werken, want ik kan, als het meezit met het weer, vandaag de buitendeur uithangen en aan de onderkant afschaven (de scharnieren van de buitendeuren kunnen niet opgekrikt worden).

Maar dat is dus weer een ander verhaal.

Geplaatst in Binnenshuis, Linoleum, Tips, Vloerbedekking, Vocht.