Vloerbedekking: linoleum leggen

Na het feestgedruis op Zondag heb ik het gisteren een beetje rustig gehouden: digitale foto’s gesorteerd, een beetje tv gekeken en tussendoor ook nog even een nieuwe vloerbedekking op maat gesneden en gelegd in de appartementsgang en badkamer.

ik had namelijk Zaterdag niet alleen nieuwe plinten gekocht, maar was ook nog bij de verfwinkel voorbijgegaan en heb daar een vloerbedekking gevonden die erg goed past bij de nieuwe laminaatvloer in de appartementskeuken. Ik vond namelijk de keldertegels in de gang niet meer zo passend nu dat het appartement in orde gebracht wordt.

ik heb dan een groot stuk linoleum gekocht van 4 op 3.5 meter, en heb dat in smallere stukken gesneden zodat het met het patroon in dezelfde richting past voor de lange smalle gang en de dwarsgang.

Was dus even uitknobbelen waar ik welke stukken eruit kon snijden: een strook van 1.20 m breed van de lengtemaat afgesneden, bleef dus 3.50 bij 2.80 over, dan een strook van 1.20 meter bij 2.80 voor de dwarsgang (ivm het patroon), en daarna weer een strook van 1.20 van de overblijvende 2.30 meter voor het vervolg van de gang tot aan de verbindingsdeur. Het resterende gedeelte was dan ook nog ruim voldoende voor de badkamer.
Bij de buitendeur is het linoleum nog niet op maat gesneden, eerst moet de deur aan de onderkant enkele mm afgeschaafd worden zodat de linoleum tot aan de buitendorpel onder de deur door past.

En de vloerplint ligt hier nog los, gewoon om het effekt te bekijken. Die plinten worden dus pas later deze week op maat gesneden en dan definitief bevestigd.


De aanpalende stukken linoleum liggen nog over elkaar omdat het linomeum (dat niet vastgekleefd wordt) eerst een paar dagen moet “strekken” en daardoor mischien nog iets groter wordt.


En omdat tegenwoordig linoleum niet meer volledig geplakt wordt, wordt op de kritische plaatsen bij deursponningen en hoeken een bijdzijdige tesafilm onder het linomeum gelegd, maar ook daarmee wacht ik dus nog een paar dagen.
De overlappende stukken worden pas daarna afgesneden en dan komt er nog eventueel een smalle drempellijst over de naden heen, om te voorkomen dat ze achteraf mischien toch nog zouden omkrullen.Het moeilijkste stuk was natuurlijk de badkamer, omdat hier rondom de ovale vorm van de toilletpot gesneden moet worden.

Ik heb daarom eerst met een reststukje een uitsparing op “ongeveer” gemaakt, en dan met kleefband de contouren van de uitsparing beter bijgewerkt.


Dan heb ik een tweede afvalstuk genomen, en daarin de nieuwe uitsparing gesneden en deze uitgetest of de pasmaat korrekt rond de toiletpot pastte. De naad om het linoleum omheen de toiletpot te leggen, heb ik zo gelegd dat die niet te zien is (namelijk een beetje schuin weglopend aan de achterkant van de pot).


Toen dat passtuk dus passend bleek, heb ik deze sjabloon dan genomen om in de definitieve vloerbekleding de uitsparing op de juiste plaats uit te snijden:


Om een goede hygienische afsluiting te krijgen wordt er dan later nog wel silikoon rondom aangebracht zodat het allemaal gemakkelijk te poetsen is.

Dat er bijna geen verschil is te zien tussen het laminaat (onderaan) en de door mij gekozen linoleum is puur toeval. Ik had geen vergelijkings staal bij in de winkel, maar thuisgekomen bleek het dus praktisch hetzelfde patroon en kleur te hebben.


Ook tussen de kamers heb ik het linoleum nog iets groter gesneden, zodat het ook onder de daar aanwezige drempellijst nog op maat gemaakt kan worden als de vloerbekleding enkele dagen heeft gelegen.


Vooral trots ben ik op het resultaat in de gastenbadkamer (douche, wastafel en toillet) die nu een heel wat nettere indruk geeft als met de oude kelder vloertegels. Nu nog de randen met silikon en een klein plastic lijstje langs de muur, en de badkamer kan een stuk gemakkelijker proper gehouden worden, omdat er geen cementvoegen meer zichtbaar zijn.
OK, nu staat er nog een badkamermeubeltje en diverse WC utensilien in de douchebak, maar het resultaat zal duidelijk zijn…

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Linoleum, Tips, Vloerbedekking.