Zweefparasol installatie


Net op tijd voor het Pinksterweekend en voor het geval dat we toch nog zonnige momenten mogen beleven (maar de vooruitzichten zijn er eigenlijk niet naar), heb ik onze nieuwe “zweef-parasols” geïnstalleerd in de tuin. Ik was het moe om alweer een nieuw pavillon te kopen nadat het tweede exemplaar binnen 3 jaar ook alweer kapotgewaaid was.

Eerder deze week hadden we dus die zweefparasols aangeschaft. Probleem is natuurlijk dat, doordat het gewicht zo zwaar naar een kant overhelt, je een goede voetverzwaring nodig hebt. Als ik die parasol op ons terrasje zou plaatsen dat maar 3 meter breed is, zou er ongeveer een meter verloren gaan doordat er verhoogde tegels op de kruisvoet geplaatst moeten worden.

En met het niet denkbeeldige risiko dat ik daar tegen die uitstekende tegels elke week tenminste 4 keer mijn tenen zou stoten, ik weet namelijk hoe ik ben… Mijn voeten zijn altijd op zoek naar iets waar ze tegen kunnen stoten, en mijn tenen heb ik al enkele keren gebroken of zwaar gekneusd, dus beter dit probleem van te voren goed oplossen.

Vastbetoneren heeft natuurlijk geen zin, niets duurt eeuwig en dergelijke parasols zullen na enkele jaren waarschijnlijk ook alweer kapot zijn. En dan is het maar de vraag of de nieuwe pilaar dan nog in de oude kruisvoet zou passen. Dus naar een flexible oplossing gezocht en gevonden:

Hoe ik dat gedaan heb toont de volgende foto reportage van de afgelopen anderhalve dag:


Eerst de beste plaats uitzoeken voor de lighoek: ons terras is naar het Zuiden gericht


Dan de maat uitstippelen en de graszoden uitsteken


Het gat op maat graven


Hetzelfde voor het tweede gat, voor de parasol bij de zithoek


Dan cement, rest van de lavakies en water paraat zetten


Beton met de hand goed mengen in de kruiwagen

Ik heb dus onder het niveau van het grasveld twee betonnen steunplaten aangelegd die waterpas liggen en waarop de kruisvoet van de parasol los neergezet kan worden, en dus ook eventueel achteraf weer verwijderd kan worden.


Een stabiele ondergrond en waterpas gieten voor de kruisvoet


Het verse beton afdekken, want er is onweer voor de avond voorspeld

De kruisvoet is zo geconstrueerd, dat je er vier zware betontegels op kunt plaatsen, waardoor de voet erg stabiel wordt. Zeker als de ondergrtond precies waterpas en vlak is, en de voet niet staat te wiebelen. De beste vooruitzichten om ook tegen een flinke windstoot te kunnen.


De 4 zware tegels per kruisvoet plaatsen.


En een laag noppenplastiek erover om kruisvoet en tegels een beetje netjes te houden voor latere demontage


Gisterenochtend heb ik dan de graszoden er terug op gelegd: nog eens extra gewicht

Op deze manier stoot ik geen tenen aan de steunvoet, kan er gemakkelijk langs maaien en vanuit deze positie hebben we met de draaiende zon praktisch de hele dag schaduw bij zowel de lighoek en de zithoek.


De zweefparasols werpen de hele dag schaduw op het terras

Als je de parasols niet gebruikt, is het natuurlijk beter om het zwaartepunt te verleggen en de parasols niet de hele dag opgezet te laten… je moet het noodlot niet tergen en de fabrikanten van dergelijke dingen niet extra omzet gaan bezorgen.


In ruststand hangt de parasol naast de mast.

Niet inbegrepen, maar een handige accessoire zijn deze hoezen die over de parasol heengetrokken kunnen worden en met een ritssluiting dichtgemaakt kunnen worden: een goede bescherming tegen de regen en de dauw.


En voordat het begint te regenen wordt er een plastiek hoes overheen getrokken

Geplaatst in Grasveld, Tips, Tuin, Zonwering.