Reliëfbehangpapier: niet gemakkelijk!

Ik was ’s middags bezig met het behangen van de appartementsgang, maar was met de bij het behang gekochte lijmsoort niet erg tevreden. Het behang dat we gekozen hebben is een soort reliëfbehang op papierbasis, en volgens de gebruiksaanwzijizng moest er bij de normale behanglijm nog extra dispersie lijm toegevoegd worden.

Die ik dus niet had meegekocht, omdat de gebruiksaanwijzing van het behang aan de binnenkant van de sticker op de rollen zat, waardoor je die pas na het openen lezen kunt.

Ook was het niet helemaal duidelijk hoeveel van die dispersielijm toegevoegd moest worden, maar na een telefoontje op de service-hotlijn in Duitsland van de behangleverancier was dat probleem ook snel opgelost.

Nadat ik de lijm had bijgekocht kon het behangwerk dan eindelijk goed beginnen, maar ook met de nieuwe combinatie was het werken niet al te gemakkelijk, een heel stuk moeilijker alleszins als met de rauhfaser van de keuken.


Lastig behang


De lijm liet zich moeilijk uitsmeren op de achterkant, en door het sterker drukken wordt het (textielachtig) patroon van dit soort papier snel vervormd, wat tot gevolg heeft dat de banen niet honderde procent vertikaal blijven. Dat betekent dus extra aanpaswerk om de stootvoegen goed aan elkaar te krijgen.
En de voegroller mag ook niet gebruikt worden, ook dat zou het profiel van het behangpapier kunnen beschadigen.

Ook de gang als objekt is een stuk moeilijker dan eerder de keuken: er zitten 5 deuren in dit gedeelte van de gang, dus dat betekent veel meer knip en plakwerk rondom de deuren en de appartements buitendeur.

Brigite kwam gisterenmiddag een kop koffie brengen en wilde een kijkje wagen, maar ik heb haar gezegd dat ze maar beter wacht tot alles gedroogd is… ik ben er zelf nog niet echt tevreden mee.

Het was bijna 09.00 uur ’s avonds voordat ik klaar was, en heb nog geen foto’s genomen van nhet resultaat, omdat het papier sowieso eerst moet drogen voordat ik het definitieve resultaat zal weten of alles goed gelukt is. Maar door het onweer is de luchtvochtigheid erg hoog, dus dat drogen heeft minstens 24 uur tijd nodig.

Dat is dus iets voor een volgend verhaal: ik ben benieuwd.
Enkele dagen het behang laten drogen, maar twee banen van het behang in de appartementsgang waren niet naar mijn volle tevredenheid, en die heb ik dan terug afgeweekt en nieuwe behangbanen geplakt, dit keer met een andere lijm, een speciale vlieslijm die je alleen tegen de wand aansmeert en niet op het behang zelf.

Bleek toch dat mijn behang met de andere lijm zeker een cm breder was geworden, maar dat verschil kon ik langs de deur goed opvangen met een strookje. Voor mij nooit meer behangreliëfpapier, dat wordt te gemakkelijk plaatselijk te breed en daardoor ook niet honderprocentig recht, waardoor de stootvoegen op niks trekken!

Gisterenmiddag heb ik dan de appartementsgang twee keer geschilderd met een witte verf waaraan een beetje gele kleur werd gemengd om het harde wit iets romiger te laten lijken.

En afgelopen nacht heb ik in de gang de verplaatsbare airco laten draaien op “ontvochten”, en zie daar, deze ochtend was mijn behang netjes gedroogd en zonder bubbels.

Zodat dat werkje nu ook eindelijk klaar is.
Nu alleen nog wachten op de nieuwe binnendeur, vervolgens de nieuwe plinten monteren, en dan is dat gedeelte van het appartement afgerond. Dan hoef ik alleen nog die nieuwe kamer gaan verbouwen: scheidingswand trekken, elektro, verlaagd plafond, verlichting, behangen, verven, vloerbedekking etc… maar dat is dus pas voor later.

Geplaatst in Behangen, Binnenshuis, Gyproc platen.