Oude gipsplaten vernieuwen

Ikzelf ben gisteren ook weer beginnen te knutselen: de oude gipsplaten in de appartementsgang heb ik nu tot op een hoogte van 60 cm weggebroken met hamer, beitel en boorhamer en stofbril (jawel!)en de nieuwe (groene) gipsplaten op maat gemaakt. Hierdoor is alle oude gipsplaat die waterschade heeft opgelopen (bij een oudere lekkage van de verwarming) volledig vervangen.


Wel is het een hele sinecure om de gipsplaten precies in het lood van de overgebleven bovenste gedeelten te brengen…doordat ik nu watervastere (groene) gipsplaten gebruik, is er een dikteverschil omdat de nieuwere platen 12.5 mm dik en niet meer 9.5 mm dik zijn die bij de bouw in 1979 gebruikt werden.


Ik moest dus overal heel precies de oude kleefplekken op de betonstenen wegkappen om zoveel mogelijk diepte te winnen. Voorlopig ziet het er goed uit, maar de nieuwe platen zijn nog niet vastgekleefd, en die kleefpasta neemt ook weer plaats in beslag. Dat kleven wil ik vandaag doen nadat ik klaar ben met mijn kantoorwerkzaamheden.

Ik ben benieuwd of dat vastkleven vandaag ook goed zal lukken.

Indien niet, heb ik twee alternatieven: ofwel een houten sierlijst over de voeg en zo tenminste optisch het diepteverschil opvangen, ofwel over de hele hoogte nog eens een komplete gipsplaat kleven. Maar dan verlies je wel weer 3à4 cm plaats in de gang, en het kostenplaatje ziet dan ook weer heel anders uit. Toch maar proberen het zo goed mogelijk te doen.

Nu met het kleurverschil tussen gipsplaat en oud behang is het verschil natuurlijk opvallend genoeg, maar er moet hier in de gang ook nog een nieuw behang komen, en nadat dat geschilderd is, zie je dan natuurlijk ieder verschil in het oppervlakte niveau des te duidelijker, ook als alles dezelfde kleur heeft.

We zullen zien.

Geplaatst in Binnenshuis, Boorhamer, Gyproc platen, Pleisterwerk, Tips.