Deuropening NIET flexen, maar beitelen!

Tjonge, wat was ik eergisteren dom!


Stof, stof, stof

Niet alleen dat ik veel stof heb moeten slikken met de haakslijper (flex), maar ook omdat ik eigenlijk niet erg goed vooruit was gekomen. Gisterenochtend was de catastrofe dan ook duidelijk te zien: stof, stof, overal stof, zelfs aan de buitenkant van het keldervenster dat open stond toen ik aan het flexen was.


Overal stof van het flexen


De karige inkepingen na een middag flexen (eergisteren)

Ik ben opnieuw naar de bouwmarkt geweest om een ander soort flexschijven te kopen (eentje met diamant bezetting, die slijten niet zo snel als de gewone) en heb met de specialist van de machines een praatje gehouden hoe ik de stenen voor het uitbreken van de deur het beste te lijf zou kunnen gaan en wat een pneumatische beitelhamer zou kosten om te huren.

Wat blijkt: een elektro pneumatische beitelhamer/boorhamer kost tegenwoordig geen stukken van mensen meer. Tenminste niet als je een hobby apparaat haalt. Heb ik dus direkt gedaan: inklusief plastic koffer, twee verschillende beitels, drie verschillende boren etc, voor nog geen 20 EUR! En dat is dus kopen, en niet huren!


Het materiaal om mee te werken

Ik had voor alle zekerheid een paar spaanderplaten op de grond gelegd voordat ik gisteren begon te hamerbeitelen, of is het beitelhameren?, om te voorkomen dat de vloertegels zouden beschadigen als de stenen omlaag vallen.

En in de gang heb ik voor alle zekerheid toch maar alle deuren ook afgeplakt (keuken, badkamerdeur, labo-deur en kantoorgangdeur) want vanaf het moment dat er een doorbraak is, komt dat stof natuurlijk ook in de gang terecht.

Ik ben met de bovenste rij stenen van de deuropening begonen, ingedachtig de leuze dat je het moeilijkste werkje het eerste moet doen, want hoe langer je werkt, hoe vermoeider je wordt, en dan ben je niet meer in staat het moeilijke werk te doen, zo boven je hoofd te werken.

Dus eerst op een krukje geklommen en met de beitelhamer de stenen van de bovenste rij weggebroken tot de eerste halve laag dan weg was.


De eerste laag is weggehaald

Het valt ook op dat de stenen boven de deuropening een goede houvast hebben, en zonder problemen blijven hangen… ons huis is steviger gebouwd als ik dacht.

Vanaf toen ging het een stuk gemakkelijker: links en rechts van de rij stenen een gleuf open beitelen tussen muur en toekomstige deuropening.

Met de beitelhamer komt er nauwelijks stof bij te pas, wat dus met de flex een heel ander verhaal was. Nadat die rij stenen aan beide kanten vrij ligt, dan de beitelhamer in de mortelvoeg eronder aan een kant aanzetten en flink beitelhameren.

Met een beetje geluk trilt dan die hele rij los en kan ik de stenen ofwel stuk voor stuk ofwel aan elkaar klevend er af tillen en naar buiten dragen.

(steeds je werkplaats een beetje ordentlijk houden zodat je niet onverhoeds valt terwijl je met die machines bezig bent.)

Het werken met de beitelhamer valt erg mee. Wel trilt het hele huis en in kantoor kon men gisteren moeilijk telefoneren, maar allez, daar moet je een dag mee kunnen leven…

En ook ’s avonds trilt je arm nog een beetje na. Wel een goede hulp voor de spijsvertering, zo trilt dat dan allemaal naar beneden op de juiste plek…


Meer dan halverwege

Na enkele uurtjes was ik al aan de laatste rij bezig, die dan weer iets moeilijker was omdat hier niet een komplete steen, maar slecht een halve steen weggehaald moest worden om gelijk met de vloerhoogte uit te komen.


De laatste rij is slechts een halve steen (de rest zit in de chappelaag)

Toen die halve steen dan uiteindelijk weg was, bleek dus ook het uur der waarheid: omdat de tegels van beide vloeren onafhankelijk van elkaar gelegd werden, bleek nu dus een hoogteverschil van ca 1.5 cm tussen kelder en gang. Op de plaats waar de muur stond moet dus een dorpel komen die dit hoogteverschil moet opvangen.


Wel ik vind dat het resultaat gezien mag worden:


De deuropening vanuit de kelder gezien

En hier is de deuropening vanuit de gang bezien

De restanten van dit stuk muur liggen netjes buiten opgestapeld:


En alle losse brokstukken en puin heb ik dan in 7 vuilniszakken gepakt, die mogen dus met de volgende ophaaldienst mee.


Toen dan alles een beetje opgeruimd was, ging ook de zon alweer onder: een geslaagde dag!


Zien dat ik vandaag net zo goed werk aflever…

Geplaatst in Binnenshuis, Boorhamer, Deur uitbreken, Flexen, Tips.