Een nieuwe deur uitbreken

Gisterenochtend ben ik naar Schleiden, net over de Duitse grens, geweest om enkele inkopen te doen voor mijn knutselwerkjes. Ik wil namelijk in de appartementsgang, voordat ik daar ga behangen, een nieuwe deuropening uitbreken die naar de kelderruimte gaat waar tot nog toe naast de kopieerapparatuur ook heel veel spullen opgeslagen stonden. Die spullen staan dus sinds eergisteren in de garage, in afwachting totdat die naar een andere garagebox gebracht worden waar tot nog toe mijn oldtimertje staat.

Het doel van die nieuwe deur is om een extra ruimte toegankelijk te maken vanuit het appartement gedeelte, zonder dat men in het normale kantoorgedeelte hoeft te komen.

Er is al een scheidingsdeur in de appartementsgang naar de kantoren toe, maar de kelderrruimte is tot nog toe alleen vanuit het kantoor gedeelte bereikbaar. Dat wil ik dus veranderen, en daarom moet er aan de appartementskant een deur naar die ruimte komen.

In een latere fase wordt dan een scheidingswand in die kelderruimte getrokken, waardoor het kantoorgedeelte toegang heeft tot het kleiner deel (zonder venster) via de oude deur, en het grootste gedeelte van die ruimte (inklusief het grote venster) dus toegankelijk wordt vanuit het appartementsgedeelte via de nieuwe deur.

Hierdoor zou het appartementsgedeelte in totaal uit 3 kamers (waarvan een de keuken is) en een badkamer bestaan en een eigen buitendeur. Waardoor het dus een volwaardige tweede woning kan worden indien dat ooit noodzakelijk zou zijn.

Een en ander betekent natuurlijk ook dat de verwarmingsbuizen verplaatst dienen te worden, die op het ogenblik gewoon onder het plafond in het midden van de kelderruimte hangen. En er moet nog een eigen stroomkring voor de verlichting van de nieuwe kamer gemaakt worden.
Maar dat zijn allemaal zaken voor later.


Nu eerst een gat in die muur zien te krijgen voor die nieuwe deur. In de gangkant heb ik alvast de gipsplaten gedeeltelijk verwijderd en de maten van de uitsparing afgetekend.


Hier komt de nieuwe deur, vanuit de gang gezien

In de keldermuur heb ik een gat geboord door de wand die 10 cm dik is (dus niet dragend) om een referentiepunt te hebben aan beide kanten van de muur om zodoende mijn meetlijnen te kunnen tekenen.


Hier komt de deur in de kelderruimte

En omdat het meeste breekwerk (o.a. met een flex) in deze ruimte gedaan moet worden, heb ik uit voorzorg de deur van binnen uit afgeplakt met schildersplakband, om het stof zoveel mogelijk binnen de ruimte te houden.


Ik heb dan een paar uur lang met flexschijven en hamer en beitel aan de binnenkant van die kamer gewerkt, om de eerste laag van die muur uit te breken. (Met de flex kom ik namelijk niet diep genoeg om de muur in een keer door te flexen, het moet dus laag voor laag gaan). Dit flexen veroorzaakt zoveel stof dat het wel een zandstorm in Egypte lijkt!

Foto’s daarvan kan ik niet tonen, want er ontstond zoveel stof dat ik grote schijnwerpers moest aanzetten om een beetje te kunnen zien waar ik aan het flexen was. Het venster is de enige opening naar buiten, en niet alleen het stof, maar ook ikzelf moet via die opening naar buiten. De camera heb ik dus wijselijk bijtijds weggebracht, want het stof dringt door tot in de kleisnte gaatjes.

Ik heb mijn oudste werkkleren aangetrokken, en een monddoekje voorgebonden, om zoveel mogelijk stof uit mijn longen te weren, en ik kan je verzekeren dat het geen prettig werkje is.

Toch is het opnieuw een uitdaging, en ik merk dat dit soort uitdagingen elke dag opnieuw voldoening schenken.


Misschien dat ik met een pneumatische beitel de sleuven gemakkelijker kan uitbreken, maar daarover probeer ik vandaag wat meer info te krijgen. Eens kijken of dergelijke apparatuur gehuurd kan worden, want voor één deur ga ik natuurlijk zo iets niet aanschaffen.

Ik blijf bezig…

Geplaatst in Binnenshuis, Deur uitbreken, Flexen, Pleisterwerk, Tips.