Massief eiken parket zelf plaatsen

In ons trappenhuis heb ik vandaag eiken parket gelegd. Ik had enkele tips van mijn schoonbroer (die schrijnwerker is) gekregen over hoe ik de parket planken het beste zou kunnen leggen. Hij vertelde dat ik aan de deurkant moest beginnen, omdat ik, indien ik die pas als laatste zou nemen, dan problemen zou krijgen om de laatste plank onder de deurkozijnen te kunnen plaatsen. Dan zou er namelijk geen plaats over zijn om de plank recht toe recht aan in de groef-veerverbinding te krijgen. Zo gezegd, zo gedaan.

Eerst nog de aluminium isolatie (die ik over had van de keukenrenovatie) in het trappenhuis gelegd. Deze zorgt er voor dat er geen vochtigheid van onderen naar het hout kan kruipen, en geeft ook warmtereflektie.


isolatiematten onder parket

Dit keer dus geen klik laminaat, maar kant en klaar parket planken die bestaan uit een laag echt eikenhout, dan een tussenlaag uit plankjes en een onderlaag uit dennenhout, en die met groef en veer verlijmd moeten worden. We hebben hiervoor geopteerd, omdat dit trappenhuis vrij veel verkeer kent naar de kantoren. Dan is massief parket beter als laminaat, omdat het later ook bijgeslepen kan worden.

De eerste vier rijen moest ik eerst pasklaar zagen en uittesten, voordat ik kon beginnen rij voor rij met witte houtlijm in te smeren en dan de planken aan elkaar te leggen. Met een houten slagblok en een zware hamer dan de planken in elkaar verbonden, waarbij ik ervoor moest zorgen dat de lijm uit de voegen geperst wordt. Dit geeft een goede bescherming tegen vocht van boven.

Wel moet de overtollige lijm binnen de 10 minuten met een droge doek afgeveegd worden en daarna nog eens met een licht vochtige doek, om te voorkomen dat de lijm een sluier op het parket legt.


parket lijmen

Naast de deur en onder de trap hebben wij een nis voor een diepvrieskast, en daarnaast een inbouwkast voor proviand. De inbouwkast hoefde ik niet te verwijderen, maar de diepvriezer heb ik zolang in de garage neergezet, zodat het parket kan doorlopen in die nis.

Om de latten op maat te maken heb ik dan buiten een paar bokken opgebouwd, zodat ik ook een beetje van het mooie weer kon genieten terwijl ik daar het zaagwerk deed.


parket op maat zagen

Het leggen van dit soort parket is wel een heel stuk moeilijker als klik laminaat: Je moet er immers voor zorgen dat de eerste rij goed geblokkeerd wordt met wiggen voordat je een tweede rij aanbrengt, zodat het zaakje niet begint te schuiven als je begint te hameren om de planken in elkaar te krijgen. De verlijming gebeurt alleen in de voegen, dus aan de onderkant wordt geen lijm aangebracht.

Omdat de voeg/veer gleuven heel precies passen, heb je echt wel een erg zware hamer nodig om de planken met een houten stootblok tegen elkaar aan te drukken.


halverwege

In ieder geval ben ik voor het kleine stukje parket van nog geen 4 m2 de hele dag bezig geweest, ook omdat er nogal wat zaagwerk bij kwam te kijken omdat de verschillende insprongen van nis, kast en trap mee aangepast moesten worden.

Maar in ieder geval is het niet zo’n rotwerk als plafonds lakken, daarvan heb ik nu eventjes mijn buik van vol.

Rondom moet er een uitzettingsvoeg bijgehouden worden (normaal gesproken van 15 mm) maar omdat het trappenhuis niet zo breed is, kon ik volstaan met een iets kleinere voeg van ca 8-10 mm. Na een dag kunnen de wiggen weggehaald worden. Boven de uitzettingsvoeg wordt dan binnenkort de plint geplaatst, maar ook die mag alleen tegen de muur en niet aan het parket bevestigd worden, zodat eventuele uitzetting van het hout onder de plint door kan gebeuren.


Het ziet er in ieder geval nu een heel stuk beter uit, en wat het belangrijkste is: het hoogteverschil dat we 27 jaar lang hebben gehad tussen gang en trappenhuis (omdat in de gang hogere tegels werden gelegd als in het trappenhuis) is nu eindelijk verdwenen: beide vloeren zijn nu gelijk hoog.
Naast de trap lopen ook nog een aantal Ethernet kabels van Server naar de andere kantoren, en daar moet ik nog een kabelkaneel overheen plaatsen zodat die stofhollen eindelijk goed afgeschermd worden. Dat maakt het poetsen een stuk gemakkelijker.


Uiteraard moest de deur ook aangepast worden (ingekort). Ik heb eerst met de cirkelzaag aan de ene kant ongeveer halfdiep het stuk dat teveel is, ingezaagd (om te voorkomen dat de cirkelzaag aan de achterkant van de deur het fineer rafelig zou uitfransen) en dan van de andere kant met de normale zaag het stuk kompleet afgezaagd. Daardoor was het zagen met de hand niet al te zwaar, en beide kanten zijn dus netjes afgezaagd zonder uitfransen van de fineer.


Nu dus nog de plinten, het kabelkanaal, de plafondlamp ophangen en de diepvriezer terug op zijn plaats zetten. Dat is dus voor vandaag.

Dan kan ik volgende week doorgaan met het nieuwe behang in de appartementsgang waar ik eerder deze week het plafond al gelakt had.
En de kantoorgang moet ook opnieuw geschilderd worden.
En dan is er nog een ander projekt, waarover ik later zal vertellen.
Dus ik ben voorlopig nog niet klaar…

Maar eerst van het weekend en het mooie weer genieten!

Hopelijk doen jullie dat ook.

Geplaatst in Binnenshuis, Eiken parket, Parket leggen, Tips, Vloerbedekking.