Gras vertikuteren: oppassen voor de stroomkabel!

Ik heb gisteren ons grasveld gevertikuteerd: met een elektro machientje dat een soort draaiende borstel heeft, wordt het mos losgetrokken en de bodem krijgt daardoor ook meer lucht. Vooral in onze tuin noodzakelijk op de plekken waar regelmatig schaduw valt. Omdat de coniferen haag pas verleden jaar werd ingekort van 4 meter naar 0,80 meter hoogte is er een hele strook in ons grasveld die vroeger erg veel schaduw kreeg en daardoor onder sterke mosgroei lijdt.

Het probleem met zo’n elektro vertikuteermachine is (net als met een elektrische gazonmaaier) dat je steeds weer in knoop geraakt met je elektro kabel en je voortdurend moet oppassen dat je niet over die kabel heenrijdt.

Ik heb er echter een oplossing voor bedacht, zoals je die soms ook bij elektrische apparaten in fabrieken ziet: die hangen aan een stroomkabel die van het plafond omlaag hangt. ik heb natuurlijk geen plafond in mijn tuin, maar maak er dus een…

Ik heb een plastic wasdraad van 60 meter lengte gespannen van het tuinhuisje tot aan de twee beukenbomen die vooraan in de tuin aan de straatkant staan.
De wasdraad zelf wordt strak gespannen zodat hij hoog boven het terras zweeft.


De wasdraad wordt niet permanent bevestigd, maar wordt met een haak aan elkaar gebonden zodat men die goed kan spannen en ook weer eenvoudig kan losmaken.


Om de bomen te beschermen heb ik de wasraad door een stukje plastic buis getrokken waardoor er geen scherpe snijwonden aan de bomen ontstaan door het spannen van de draad.


Die wasdraad loopt dus over de hele lengte van de achtertuin.

Via een ring op de wasraad wordt dan de stroomkabel tot aan de vertikuteermachine bevestigd. De stroomkabelstekker steekt in de verlengkabel die naar het stopkontakt loopt, de verlengkabelrol staat aan de zijkant of op het terras. De ring maakt het mogelijk met de stroomkabel over de wasdraad te glijden over de hele lengte van de vrijhangende wasdraad, dus over de hele lengte van de tuin.

De machine krijgt dus de stroom “van boven” en door de veerkracht van de wasdraad kan ik met de machine en het eerste stuk stroomkabel in de breedte werken, en dus tot aan de haag geraken, en bij het terugrijden wordt de stroomdraad door de wasdraad weer omhoog getrokken en komt dus niet in de wielen van het apparaat.


Het vertikuteren maakt veel mos los, het grootste werk is het bijeenharken en transporteren van het mos.


Na gedane arbeid is het resultaat al een heel stuk beter.

Toch denk ik er nog een tweede keer overheen te gaan, voordat ik met een antimos produkt probeer ook het overgebleven mos tegen te werken, en daarna moet ik ook nog gras bijzaaien, omdat dat automatisch ook schade oploopt door zo’n vertikuteer behandeling.


Geplaatst in Grasveld, Mos in gras, Tips, Tuin, Veilig vertikuteren.