Keuken renoveren (11)

Gisteren heb ik eerst de rest van de isolatiefolie terug op de laminaat vloer neergelegd om krassen te voorkomen tijdens het werk van de dag, want niet alleen de plinten, maar ook het terug opbouwen van de keukenmeubelen stonden dit keer op het programma.


De plinten werden in een click systeem bevestigd met blokjes die tegen de wand geschroefd worden, en omdat ik slechts één hoek heb, hoefde ik alleen die hoek op verstek te zagen. Omdat de plinten slechts 2.50 meter lang zijn, moest ik wel nog een kort stukje ertegen aan zetten om de volledige muurlengte te bekomen.


Wat doe je als je niet al te sterk bent en alle anderen in huis op het ogenblik niet zo best ter been zijn (Jochen met zijn knie operatie, Brigitte met haar Achillespees die volgende week opnieuw geopereerd moet worden): je bedenkt een transport systeem om de hoge keukenkasten naar binnen te krijgen. Ik heb een klein transportkarretje en heb de hoge kast met de bovenkant op dat karretje geplaatst. Zo kon ik dan het voeteneinde optillen en het karretje met kast en al naar binnen duwen.


De koelkast keukenkast behoudt zijn eigen plint, omdat daar de hoogte precies op maat was (om bundig met de hangkasten uit te komen die ik immers de hele tijd had laten hangen). Om het parket niet te beschadigen heb ik dan de sokkel van die kast voorzien van isolatiefolie met de zachte kant naar beneden. Op die manier kon ik de kast in de keuken van het karretje aftillen en dan over het parket zonder krassen tot op zijn plaats schuiven.


De ander kasten zijn in feite nu te hoog geworden door de nieuwe egalisatielaag die ik gegoten had. omdat de verbinding van het sanitair door de lengte van de buizen precies gelijk moet blijven, moest ik dus de sokkel in feite van alle kasten wat lager maken.


Maar ik heb voor een andere oplossing geopteerd: ik heb de oude sokkels onder de resterende kasten weggehaald, en een nieuwe, doorlopen sokkelconstructie op maat gemaakt die ook nog het lichte hoogteverschil tussen linker en rechterdeel opvangt.

Om de hoge kast van zijn oude (nu losse) sokkel op de nieuwe sokkel te plaatsen heb ik opnieuw het karretje gebruikt: Van de oude sokkel op het karretje, en dan van het karretje opo de nieuwe sokkelconstructie geschoven. Wie niet sterk is moet slim zijn…


De onderkasten was iets eenvoudiger, die kreeg ik ook alleen getild om op de sokkelconstructie te plaatsen. Hier zie je dus hoe het werk vorderde, er ontbreekt nu alleen nog het werkblad.

Jochen heeft dan toch even geholpen om het zware, 2.5 meter lange werkblad (waarin nog de gootsteen en de kookplaten zitten) uit de garage terug naar de keuken te dragen. Nadat de kasten allemaal aan elkaar waren bevestigd werd het werkblad van onderen aan de kasten terug vastgeschroefd. Dan direkt de wateraansluitingen voor de kraan terug uitgetest.


In de kast heb ik ,een paar vellen keukenrol neergelgd om te zien of er misschien water zou sijpelen. Maar nee hoor, alles terug kurkdroog.


Als bewijs hier de kraan opengedraaid om te laten zien dat het funktioneert!


De sokkelconstructie is een eenvoudige plank, die natuurlijk onbewxerkt is. Maar omdat ik nog laminaat planken over heb, kan ik dus een een mooie sokkel op maat zagen die dan als front tegen deze sokkel wordt neergezet. In de sokkel van de koelkast moet nog een rooster komen zodat er luchtcirculatie onder en achter de kast mogelijk is.


Hier zie je de tussenstand: de gereedschappen even op het werkblad neergezet om de folie weg te halen en de vloer aan te vegen. Vandaag zijn er dan nog kleinere dingen te doen, zoals het sokkelfront maken, de bevestiging van de panelen die de leidingen boven de kasten en de lampen van de indirekte verlichting moeten verbergen, de oven inbouwen, de kookplaten aansluiten en de gordijnrails en gordijnen ophangen.

De gordijnen heeft Brigitte ondertussen al gewassen en die hangen nog altijd vrolijk te wapperen in de wind.


Geplaatst in Binnenshuis, Keuken, Meubels.