Keuken renoveren (6)

Gisteren heb ik naast de administratieve beslommeringen van de zaak regelmatig beneden verder gewerkt: de nieuwe egalisatielaag heb ik afgeschuurd: de vloer is nu vlak genoeg voor de parketlaag, en ook de “spetters” mortel tegen de wand heb ik afgekrast.

Op de lak van de vensterwand en op de radiator waren ook enkele spetters terechtgekomen, maar met een vochtige doek kon ik die zonder problemen afwassen. Hoefde dus niet te schuren en bij te lakken zoals ik eergisteren nog vreesde na mijn onvakkundig gebruik van de specie “mixer”.

Brigitte opperde het idee om een of twee extra stopkontakten boven het keukenwerkblad aan te brengen, tot nog toe was er slechts een, maar bij regelmatig gebruik van deze keuken zo dat snel te weinig zijn: koffezet apparaat, radio, mixer, of friteketel, dan kijk je snel gek met slechts een stopkontakt in reikwijdte.

Dus naar de elektrohandel en enkele extra stopkontakten en een elektrobuis gehaald. Ik wilde de stopkontakten niet op de dunne gyproc platen schroeven (waaronder dan eerst nog een laag styropor isolatie zit), dan zou je snel een loshangend stopkontakt krijgen. Daarom wilde ik de stopkontakten tot op de betonnen muur bevestigen, zodat de pluggen en schroeven een betere houvast hebben.

Ik heb dus in de gyproc met een scherp Stanley mes een sleuf gesneden en uitsparingen voor de stopkontaktdozen op maat gemaakt.


Sleuf trekken voor nieuwe elektroleiding voor extra stopkontakten

Vervolgens met een boormachine de gaatjes geboord voor de plug en schroef bevestiging.


De gaatjes voor de bevestiging moeten precies passen: meetwerk

Het bevestigen van de elektroleidingen en de aarding vanaf het origineel stopkontakt ging nog snel, dat is een klusje dat ik al eerder gedaan heb. Wel op tijd de zekering afgedraaid van de keuken stopkontakten om geen elektro schok te krijgen.


De eerste stopkontakten zijn gemonteerd en funktioneren

Maar omdat ik boven op de keukenkasten nog een indirekte verlichting wil aanleggen, moest er ook nog een stroomkabel achter de hangkasten door naar boven getrokken worden, en een nieuwe lichtschakelaar gemonteerd worden.

Maar toen ik daarop dan een testlamp had aangesloten en er opnieuw stroom opzette, sprong de zekering toen ik de schakelaar bediende.

Het hele zaakje dan maar weer uit elkaar gehaald. De draden doorgetrokken tot aan de lamp zonder de lichtschakelaar, en nu bleef de lamp wel branden. Dan alles gekontroleerd en weer terug in elkaar gezet, en jawel hoor, de zekering sprong opnieuw.

Gelukkig heb ik een buurman die elektro gestudeerd heeft, dus die maar eens tussen soep en aardappelen opgezocht en hem de schakelaar getoond en verteld hoe ik de draden bevestigde. De twee bruine aan de ene kant en de twee blauwe aan de andere kant. Was die schakelaar misschien kapot?

Het antwoord was nogal eenvoudig: bij een normale lichtschakelaar worden alleen de bruine draden links en rechts bevestigd, en de blauwe draad wordt gewoon doorgetrokken zonder de schakelaar te passeren.


Bij een normale lichtschakelaar wordt maar een draad gemonteerd

Dat dan direkt uitgetest, en jawel, nu funktioneert de lichtschakelaar inderdaad zonder dat de zekering springt. Je moet het maar weten!

Het treurige is natuurlijk dat ik enkele jaren geleden ook eens een lichtschakelaar heb geïnstalleerd, in het tuinhuisje, en dat was eenzelfde type als ik nu geïnstalleerd heb. Heb ik dat toendertijd wel geweten, of heb ik dat toen ook al moeten vragen en ben ik dat ondertussen weer vergeten?


Na een dag puzzelen funktioneert nu toch alles

Dan snel alles weer terug gemonteerd, maar ondertussen was het dus al laat geworden en ben ik met de rest van het werk gestopt.

Met Brigitte dan ’s avonds nog eens druk gediskuteerd over de technische aspekten van stroom en lichtschakelaars… waarbij dan opmerkingen vielen zoals kringstroom, wisselstroom, stotterstroom en luchtbellen in de elektrodraad. We hebben er maar eens goed om gelachen. Moet ook kunnen.

Geplaatst in Binnenshuis, Elektro, Keuken.