Keuken renoveren (2)

Ik ben dus afgelopen weekend begonnen met de renovatie van de keuken. De meubelen had ik eerder verleden week al afgebroken.

Voorlopig ziet het er nog erg treurig uit, maar dat geeft niet, ik begin namelijk pas.


De binnenkant van de vrijgelegde muur

Door het vocht dat de afgelopen jaren door de keldermuur was binnengedrongen waren er enkele plekken die schimmelvorming gaven. De Gyproc platen werden weggehaald en de muur vrijgelegd. Met een speciaal produkt tegen schimmel werd dan de beton ingespoten.Schimmelbestrijding op de vochtige plekken

Om het zekere voor het zekere te nemen, werden vervolgens die plekken ook behandeld met een laag bitumen om eens en voor altijd die plekken te isoleren.


Verzegeling met bitumen


Verzegeling met bitumen

De opengelegde plekken moeten natuurlijk gerepareerd worden, en met enkele gyproc platen die ik nog over had van onze huisbouw en die op zolder lagen, was het op maat maken van de benodigde stukken een koud kunstje: met een mes de maten insnijden in de bovenste laag gyproc, en dan de plaat knikken, zodat je aan de achterkant het papier kunt doorsnijden.


Gyproc platen op maat snijden voor plaatselijke herstelling

De buitenmuren kregen ook opnieuw een warmte isolatie, de oude isomo platen heb ik vanwege de schimmelvorming in de vuilnis gegooid, nu komen er dus frisse isolatie platen tegenaan.


Buitenmuur isolatie aanbrengen

De souterrain ruimten zijn laag, en de plafonds waren indertijd met houten latjes afgewerkt in lichte grenen. Ondertussen zijn die erg donker geworden, en dus heb ik besloten om die latten wit te lakken.

Door rook en vet aanslag van de afgelopen 28 jaar moet het hout echter eerst voorbehandeld worden. Eerst wordt het plafond afgewassen.


Afwassen van het plafond met loog

Een speciaal loog middel (“Anlauger”) haalt dan alles wat er niet thuis hoort van het hout af. Schuren overbodig.


Het loogmiddel voorkomt langdurig schuurwerk

Maar daarna moet het wel nog eens afgewassen worden. Erg vermoeiend werk zo boven je hoofd.


Daarna het plafond met water afwasser

Maar het ergste moest dus nog komen:


De grondverf komt als eerste laag

Met een smalle kwast werden eerst de groeven tussen de 49 latten met een eerste laag grondverf geschilderd.


Eerst de voegen tussen de plafondlatjes met smalle borstel

Na enkele uren boven mijn hoofd te werken was dat eerste deel gedaan. Daarna met een bredere kwast de latten zelf met de grondverf schilderen. Het plafond wordt nu al lichter.


Daarna krijgt de rest van het plafond een beurt

Ook de houten latten tegen de buitenmuur bij het grote venster worden wit geschilderd, dus daar van hetzelfde laken een pak.


Daarna krijgt de lambrizering tegen de buitenmuur zijn grondverflaag

Dan na een nacht drogen gisteren dan nog enkele uurtjes zoet geweest om met plamuur hier en daar spleetjes tussen de latten (door het indrogen), gaatjes en de profielopeningen onder de plafondlijst opvullen.

Als de lak goed is uitgedroogd, moet het allemaal nog eens opgeschuurd worden voordat de definitieve lak er op komt. Hopelijk dekt die in een keer… (spierpijn!)


Openingen (links) opvullen met plamuur (rechts)

De kleine openingen veroorzaakt door het profiel van de latten moet verdekt worden, in een van de buros hebben we vroeger al het houten plafond ook gelakt, maar daar werden die openingen niet dichtgemaakt en dat geeft toch een beetje gek uitzicht.


Gelakt plafond, maar met schaduw rond de profielopeningen

Gelakt zal het plafond er net zo mooi uitzien, maar in de keuken ben ik dus nog niet zover.

Nu eerst een paar dagen pauze, want je krijgt er behoorlijkj spierpijn van, zo uren lang boven je hoofd te werken.

Geplaatst in Binnenshuis, Keuken, Pleisterwerk, Vocht.