Vocht in de kelder (8)

Als het inderdaad klopt wat de KMI denkt en er dus meer regen komt in de winter, is het dus niet zo onverstandig dat ik mij zo om mijn kelder drainage bekommerd heb.

Tijd om eens de natuur in te trekken: voor mij betekent dat dus: de tuin in en met de kruiwagen heen en weer rijden om de drainage kiezelstenen in mijn kuil te dumpen.
Want, net op het moment dat het erg hard begon te regenen in Wirtzfeld, rond 15.15 uur, werden uiteindelijk de drie Big Bags met 3380 kg kiezelstenen door de firma Victor-Meyer uit Malmedy geleverd. (na gedurende twee weken zowat om de andere dag opbellen)


Eindelijk, de kiezelstenen zijn gearriveerd…

De speciale kiezelstenen voor de drainage kosten 41.76 EUR per ton (is dus ca 141 EUR voor 2 kubieke meter), maar omdat ik ze niet zelf kan afhalen, komt er nog eens 75 EUR voor 3 Big Bag zakken bij en 80 EUR voor het transport van Malmedy tot in Wirtzfeld. Plus de BTW. Dus in totaal ongeveer 360 EURO…

Omdat ik die kiezelstenen in Big Bags (grote hangzakken) besteld had, konden die van de vrachtwagen direkt op het grasveld neergezet worden, waardoor ik die kan overscheppen in emmers en met de kruiwagen tot bij de kuil kan transporteren.

Zonder hoogteverschil.
Indien ik de kiezelstenen namelijk als losse levering had besteld, moest ik die vanuit de inrit door een smal weggetje en moeizaam bergop tot achter het huis rijden, wat natuurlijk een stuk zwaarder werk zou betekenen. Altijd de weg van de minste weerstand kiezen.

Zodoende zal ik dus vandaag druk in de weer zijn in mijn tuin en op die manier toch wat van het (beloofde) prachtige weer kunnen genieten.

Alhoewel het deze ochtend nog behoorlijk fris is, de temperatuur is deze nacht namelijk opnieuw tot aan het vriespunt gedoken.

Het vervolg van het projekt “kuil” en gisteren was dat dan het projekt kiezelstenen voor de drainage.

Regelmatige lezers weten dat ik de afgelopen weken tussen de regenbuien door (aangezien de sneeuw immers niet wilde komen) buiten gewerkt heb om een vochtig plekje van ca 10 cm aan de buitenmuur in het souterrain te lijf te gaan.

Daarvoor heb ik aan de ene zijde ca 2 meter lang op 1 meter breed en 2.70 meter diep moeten graven om de keldermuur aan de terraszijde tot aan het fundament bloot te leggen, en aan de andere wand ook nog eens ca 1.5 meter x 20 cm breed en ca 1.20 meter diepte.

De vrijgelegde wand werd vervolgens opnieuw met bitumen bestreken, maar voor alle zekerheid werd er ook nog eens een laag roofing tegen gekleefd, en daarover werd dan ook nog eens noppenplastic bevestigd.

En als klap op de vuurpijl: een strook van ca 20 à 30 cm breed moest opgevuld worden met kiezelstenen, zodat het grondwater zo gemakkelijk mogelijk tot in de drainagebuis kan geraken.
Eergisteren waren dus de kiezelstenen gekomen (tussen 8 en 12 mm groot).

Omdat de kuil vrij breed is, kon ik natuurlijk niet de volledige kuil met kiezelstenen volgooien, ik moet namelijk ook nog ergens heen met de aarde die uit de kuil gekomen is. Met een scheidingswand uit hout moest ik dus een verdeling maken tussen kiezelstenen en aarde, en na elke laag van ca 10 cm aarde aan de ene kant en kiezelstenen aan de andere kant werd de plank dan weer wat hoger getrokke. Die plank blijft immers niet zitten.

Om tot 2.70 meter diepte de kiezelstenen op de juiste plaats te krijgen kon ik natuurlijk ofwel met de emmer de ladder op en af klauteren, ofwel met een haak aan een dik koord de emmer tot beneden laten gaan.

Maar gisterenavond had ik opeens een ander idee: als ik een goot zou maken, hoef ik de emmer alleen maar boven in de goot om te kieperen. Zo gezegd, zo gedaan.

Hieronder dan een serie foto’s zonder grote uitleg, de foto’s en ondertitels spreken voor zichzelf, immers, het werk bleef de hele dag hetzelfde.

Rest mij te zeggen dat ik nu nog ongeveer 1.20 meter moet doen, dus 1.50 meter hoogte is opgevuld. En van de drie Big Bag zakken kiezelstenen zijn er nog 1.5 zak over. Ik heb dus genoeg kiezelstenen om op deze manier tot boven door te gaan.


07.59 uur: ik begin er dan maar aan


Op zolder nog een brede dunne plank en enkele dikkere balken gevonden


De balken aan de plank schroeven


En klaar is de goot


De goot schuin tot aan de muur geplaatst en vullen maar…


Transport met de kruiwagen: 6 a 7 gevulde emmers met kiezelstenen per keer


Na de eerste meter kon er opnieuw een strook roofing aangebracht worden


Hubert live in aktie met de goot


Een extra stuk noppenplastic aanbrengen om een spleet af te dichten tussen muur en bielzen van de terrasverhoging aan de zijkant


Tussendoor natuurlijk aan de andere zijde van de plank met gewone aarde navullen


Om 16.50 uur vond ik het welletjes voor vandaag


Hubert kwam, zag en was tevreden


Tevreden maar moe, en vervolgens een warm bad

Die laatste foto is dus niks geworden, sorry.

Maandag zal het ook mooi weer zijn, dus dan wordt het werk voortgezet.

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Vocht.