Vocht in de Kelder (7)

Terug naar “mijn kuil”

Omdat het gisteren tot zeven uur ’s avonds bij ons in de streek drooggebleven is, heb ik zonder problemen de vrijgelegde kelderwand met bitumen kunnen behandelen.Nu moet die bitumen eerst goed drogen voordat ik er verder kan werken. Als de bitumen dan droog is ga ik vervolgens de buitenwand van roofing en noppenplastic voorzien, om dus een echte garantie te hebben dat de keldermuur in de toekomst droog zal blijven.

Op de onderstaande foto zie je de andere wand in de hoek met mijn opgraving. Voordat de bielzen daar (zo’n 20 jaar geleden) door een tuinarchitect aangelegd waren, was er een provisorische helling die uit aarde bestond, schuin aflopend tot aan het venster van de souterrainkeuken.


Daardoor ontbrak er daar ook al altijd een gedeelte van de bruine pleisterlaag die elders tegen de keldermuren is gebruikt. Ook dat hoekje heb ik dus nu opnieuw met bitumen behandeld (en ook daar is uiteraard de keldermuur tot aan het fundament blootgelegd)

In de hoek tussen de bielzen en keldermuur ga ik dan in de lente een trapsgewijze bloembak constructie aanleggen, omdat de bielzen daar sowieso aan het verrotten zijn.

In feite heb ik heel wat werk moeten verrichten voor dat kleine natte plekje van ca 10 vierkante cm in de muur van de souterrainkeuken…

Maar als je je niet tegen het vocht verzet, ga je op de lange duur nog grotere problemen krijgen.
(Zie bijvoorbeeld de hoge keukenkast die door het vocht was aangetast en die ik verleden jaar in de herfst heb moeten “restaureren”).

Met de zware regenval van de afgelopen dagen zit het niet mee met mijn opengelegde kuil… Door het vele regenwater is de grond aan de zijkanten gedeeltelijk in elkaar gezakt en omlaag gevallen. Gelukkig had ik al de eerste bitumenlaag tegen de muur aangebracht, zodat het geen gevolgen voor de muur zelf heeft. Maar ik zal natuurlijk deze aarde ook weer moeten weghalen.


Ik kan voorlopig het gat nog niet vullen, omdat mijn kiezelstenen voor betere drainage nog niet geleverd zijn, en ik ook nog eerst de bitumenstroken moet kleven alvorens met kiezelstenen op te vullen, maar daarvoor moet het opnieuw droog weer zijn.

Komt er dus deze week niet van, want er komt elke dag regen of natte sneeuw, en donderdag zelfs veel regen met storm. Daarom heb ik het gat voorlopig een beetje provisorisch afgedekt, zodat het water zoveel mogelijk aan de muurkant omlaag loopt en de rest van de aarde niet meer zo losweekt.

Ik ben benieuwd…


Morgen en overmorgen zou het echter droog blijven, dus ik zal dan proberen mijn kuil opnieuw vrij te maken van ingestorte aarde aan de zijkanten en dan de tweede en derde isolatielaag aanbrengen voordat we eind van deze week alweer opnieuw met veel regenval geconfronteerd worden. Ik wou maar dat mijn kiezelstenen voor de drainage geleverd werden, dan kan die kuil ook weer direkt dicht.

Na nog maar eens opbellen bij de leverancier van de kiezelstenen heeft men mij gisteren beloofd dat het “tegen het eind van deze week” geleverd zal worden. Jongens, wat doet die firma moeilijk. Ik noem beter nog geen namen, eerst zien dat ik mijn kiezelstenen binnenkrijg en ik dat gat dichtkrijg.

Gisteren heb ik van het mooie weer geprofiteerd om de ingestortte aarde in mijn kuil weer weg te scheppen. Er was toch weer heel wat aarde teruggevallen. Was er toch maar weer 4 uurtjes zoet mee.

Om zeker te zijn dat de regen van vandaag niet opnieuw roet in het eten gooit, heb ik bovendien alvast de onderste meter van mijn keldermuur voorzien van een eerste strook roofing van 1 meter hoogte, die doorlopend om de hoek loopt (om geen voegen te hebben), en die met behulp van Bitumenmastic aan de (reeds eerder) aangebrachte bitumenlaag werd bevestigd.


Ik heb er bovendien voor gezorgd dat onderaan het fundament deze roofing een beetje weg loopt van het huis, en de roofing tot onder de drainagebuis doorgelegd.


Vervolgens heb ik dan ook nog provisorisch de eerste mat met noppenplastic tegen de roofing geplaatst.

En een scheidingswandje van een houten plank gemaakt met twee handvatten (middels koord) die een scheiding moet garanderen tussen de kiezelstenen die langs de muur gelegd worden en de rest van de opvulaarde.

Zo gauw als ik de kiezelstenen krijg ga ik dan de ruimte tussen noppenplastic en houten plank opvullen tot ca 50 centimeter hoogte met kiezelstenen. Emmer per emmer, want gewoon maar in de kuil kieperen zou de boel weer kunnen doen verschuiven. De noppenplastic zal dan ook tegen de muur gedrukt worden.

Tussen aarde en plank komt vulaarde. Dan trek ik de plank omhoog om de volgende 50 cm hoogte op te vullen, netjes kiezelstenen van aarde gescheiden.

Vervolgens komt dan de tweede strook roofing overlappend over de onderste strook. Ik wilde die vandaag nog niet bevestigen, omdat er anders het gevaar is dat die door zijn gewicht omlaag schuift langs de wand zolang de bitumenmastic nog niet droog is.

Met kiezelstenen kan ik die tweede strook dan ook weer tegen de muur drukken waardoor die strook ook (overlappend) blijft zitten, nadat ook daar nog een strook noppenplastic overheen geplaatst wordt.

En zo hoop ik dus dit weekend de kuil laag voor laag te kunnen bijvullen.

Indien de kiezelstenen vandaag inderdaad komen zoals men mij heeft beloofd.
Het duurt al meer dan 2 weken, notabene…

Deze hoek zal dan alleszins geen vochtigheidsproblemen meer kennen: bitumen strijklaag, plus roofing, plus noppenplastic plus kiezelstenen voor een gemakkelijk omlaag sijpelen van het grondwater tot aan de drainage. En dat alles voor een vochtig plekje van ca 10 cm op de hoek van de keldermuur.

In afwachting van de kiezelstenen moest ik natuurlijk mijn “kuil” weer zo goed mogelijk tegen de regen van vandaag beschermen. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat er opnieuw aarde van de rand omlaag valt wanneer die te nat zou worden.


Zowel een strook kleurige plastic die de rand van de kuil afdekt, alsook een “tent” vanaf de dakgoot tot in het grasveld moeten de regen zoveel mogelijk afweren.

Nu maar hopen dat het vandaag niet teveel waait zodat alles ook nog een beetje op zijn plaats blijft.


En duimen dat mijn kiezelstenen vandaag komen…

Als afsluiter van de week hier nog twee foto’s die Brigitte met mijn GSM maakte van de haute couture die ik draag tijdens de graaf- en bitumen-werkzaamheden…


Hubert’s “jogging outfit” tijdens graafwerk


Hubert’s alleroudste spullen tijdens werken met kwast en bitumen

Hopelijk heb ik nu niet jullie weekend bedorven?

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Vocht.