Vocht in de kelder (6)

Vandaag wil ik testen hoe het verloop van het regenwater is, of de regenpijp misschien toch een lek heeft en en of de vochtige plek in de keldermuur terugkeert of niet. Zou de vochtige plek in de keldermuur terugkeren, moet het water ergens door een deel van de muur komen dat nog niet vrijgelegd is, maar dat lijkt mij nogal onwaarschijnlijk.

Ik ben namelijk klaar met het uitdiepen van mijn kuil, en gisteren wogen de loodjes het zwaarst: op het diepste punt kon ik namelijk niet meer met de schep werken, en werd het echt handwerk: de resterende stenen en leem in handporties over de rand smijten…Op het vrijgelegde gedeelte van de keldermuur heb ik alleszins vastgesteld dat de bitumenlaag die er indertijd (28 jaar geleden) op aangebracht is, plaatselijk vergaan is, waardoor het dus mogelijk is dat daar het water de muur binnengedrongen is.

Dit keer zal ik de muur opnieuw met bitumen afdichten, maar inplaats van isomo platen zal ik nu een stevige laag noppenplastiek tegenaan bevestigen, die gaat namelijk niet kapot in de loop der jaren. Bovenop de drainage komen dan kiezelstenen voor een gemakkelijkere afvoer van het grond/regenwater.

Ook heb ik vastgesteld dat de afscheiding naast het terras met bielzen niet vakkundig gemaakt werd toen zo’n 20 jaar geleden een tuinarchitect dat gedeelte heeft aangelegd. De achterkant van de bielzen is namelijk niet met noppenplastiek afgeschermd, waardoor de bielzen in het aardrijk zijn beginnen te rotten en ik dus binnenkort geconfronteerd wordt met een instorting van die afscheiding. Dus daar zal ik ook iets aan moeten doen…

Maar dat is voor over een paar weken als het weer inderdaad beter wordt. Vandaag het bouwmateriaal bestellen dat ik nodig heb voor buiten en binnen (de souterrain keuken moet immers ook eens klaargemaakt worden nu de muur (hopelijk) droog is.

Terug naar mijn “opgraving”:

Gisteren heb ik dus kunnen vaststellen, dat het regenwater in de regenafvoer blijft, en de vochtige plek in de souterrainkeuken gelukkig niet teruggekeerd is.
Het lek zit dus inderdaad in het opengelegde gedeelte van de keldermuur…

Ook was ik gisteren naar de bouwmaterialenzaak in Büllingen: en heb weer iets nieuws geleerd. Kiezelstenen kunnen ze daar niet leveren…
Wanneer ik de normale beton-kiezel zou nemen, zit er zand tussen de stenen en dat zou door het sijpelende water opnieuw de omgeving van de drainageleiding dichtslibben, zoals ik tijdens het opengraven afgelopen week had gemerkt. Maar men wist mij bij de bouwmaterialenzaak wel een leverancier in Malmedy te noemen die zulke kiezelstenen kan leveren. Die kiezelstenen worden zonder zand geleverd, waardoor het water zonder grote tegenstand door kan sijpelen tot in de drainaigeleiding, dus zonder dichtslib gevaar.

Vandaag zal men mij terugbellen om de levering af te spreken. Maar eerst moet ik nu nog het vrijgelegde gedeelte mit bitumen overstrijken en er eventueel nog een laag roofing tegen aan kleven, voordat ik dan de noppenplastic ertegen kan plaatsen en laag voor laag opvul met de kiezelstenen.

Ik ben dus voorlopig nog niet klaar…

Gisteren heb ik de vrijgelegde buitenkant van de keldermuur met de hogedrukreiniger schoongespoten, maar nu moet de muur natuurlijk eerst weer kompleet droog zijn voordat ik met het bitumenwerk kan beginnen.


Ik heb alvast mijn alleroudste kleren opgediept, want dat werkje zal wel niet zonder spatten verlopen… Nu maar hopen dat de weersvooruitzichten niet al te nat worden, zodat dit snel klaargemaakt kan worden.

De speciale kiezelstenen voor de drainage gaan 42 EUR per ton kosten (ca 125 EUR voor 2 kubieke meter), maar omdat ik ze niet zelf kan afhalen, komt er nog eens 75 EUR voor 3 BigPac zakken bij en 80 EUR voor het transport van Malmedy tot in Wirtzfeld. Plus de BTW. Dus in totaal ongeveer 340 EURO…

Verder merk ik duidelijk dat ik afgelopen weekend toch wel zwaar werk verricht heb, nu ik weer achter mijn computer zit en administratief werk doe, melden mijn spieren zich meer dan gewoonlijk. Jammer genoeg heeft mijn weegschaal echter niets van al dat gezwoeg gemerkt.

Ondertussen is ook Batibouw in Brussel begonnen, de grote bouwbeurs.
Ik probeer volgende week eens een dagje tot daar te gaan, mij eens informeren over de nieuwste snufjes. Het is al jaren geleden dat ik er nog eens geweest ben, en in de tussentijd zijn veel technieken veranderd.

Vooral op het gebied van zonnecollectoren, warmtepompen en dergelijke wil ik mijn kennis eens wat updaten, want een mens is nooit oud genoeg om erbij te leren…

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Vocht.