Vocht in de kelder (3)

Ook ik heb me ondertussen door het lente virus laten aansteken en ben gisterenmiddag naar buiten getrokken. Regelmatige lezers zullen zich nog herinneren dat we een probleem hebben met een vochtig hoekje in onze keldermuur. Langdurige studie van het probleem heeft geleerd dat ik er niet omheen kom om die plek vrij te leggen.

Verleden herfst heb ik dat al gedaan aan de kant naast het souterrain venster waar dus het minste aarde te verwijderen was (ca 1.00 meter diep). Gisteren dan ben ik begonnen op het terras achter ons huis: hier moet ik 2.5 meter diep graven om aan het fundament van ons huis te geraken. En aangezien de winter voorbij schijnt te zijn (tenminste de komende paar dagen) ben ik dus daarmee begonnen:


In feite hoef ik slechts een klein stukje aan de hoek van ons huis vrij te leggen. Maar omdat ik dus zo diep moet gaan, moet ik ook voldoende plaats voorzien zodat ik in dat gat kan afdalen om er te werken en er een ladder kwijt kan, dus daarom moet het gat dus wel een heel stuk groter worden.


De betonstenen van het terras verwijderen is vrij gemakkelijk, die liggen los op de lavagravel. De lavagravel zelf moet ik natuurlijk netjes bewaren (zonder vulaarde) om, nadat de reparatie klaar is, weer te hergebruiken als onderlaag voor de stenen van het terras, dus die moest ik op een hoop apart leggen. (Die hoop is gedeeltelijk zichtbaar naast onze meetlat webcam)


Onder de gravel ligt een isolatiemap om zoveel mogelijk regenwater weg te houden van de keldermuur, dus die moest voorzichtig vrijgelegd worden.

’t Lijkt wel een archeologische opgraving.


Daaronder kwam dan nog een andere plastic laag te voorschijn, en ook de buis van de regenafvoer die onder het terras doorloopt tot aan de straat kanalisatie.


Het gemakkelijkste gedeelte is nu geklaard. Vandaag begint het hak- en schepwerk van de (sinds 27 jaar) samengedrukte aarde die langs de keldermuur ligt. Ik moet overigens nog een idee ontwikkelen hoe ik die aarde straks vanuit 2.5 meter diepte eruit krijg.

Een emmer aan een hijsinstallatie?
We zullen zien.

Wordt dus beslist vervolgd.

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Vocht.