Vocht in de kelder (1)

Onder deze titel begin ik een serie artikelen die handelen over een vochtige plek in de souterrain keuken, die ik succesvol heb kunnen behandelen. Deze artikelen lopen over een periode van enkele maanden, maar ondertussen is het werkje dus geklaard. Ik zal maar bij het begin beginnen…

De afgelopen drie dagen ben ik druk in de weer geweest. Vrijdagochtend eerst naar de Brico in Eupen gereden met Brigitte’s auto (grotere laadruimte) en heb daar een 50 tal Allibert Storage Boxen gekocht.


Ik heb namelijk herhaaldelijk pelgrimtochten gemaakt naar het souterrain van ons huis om daar in stille eerbied een schietgebedje los te laten, maar de rotzooi wilde niet uit zichzelf verdwijnen. ..

Precieser uitgedrukt, ik ben herhaaldelijk gaan kijken in de keuken die wij daar vroeger hadden ingericht als bedrijfskeuken annex gastenverblijf.
In de loop der jaren is die keuken echter steeds meer als opslagruimte misbruikt worden, met als gevolg dat die keuken er ondertussen zo uitzag:

Volgestapeld met kartonnen dozen, ordners, diksetjes, magazines, oude enveloppen, archieven, klein spul, gereedschap, en midden erin ook nog een draaitoren voor ordners (die overigens helemaal niet goed te gebruiken is als de ordners allemaal vol zijn…) en noem maar op.

Ik heb de foto’s hier boven in klein formaat neergezet, want ik moest mij eigenlijk schamen, het zag er gewoon niet uit!


Dus ben ik vrijdagnamiddag begonnen met een grote opruim aktie… De nieuwe allibert boxen werden in de gang gezet, en dan werden alle spullen gesorteerd per bak.

Dat heeft in totaal ongeveer twee en een halve dag, oftewel zo’n 30 uur geduurd, voordat ik zover was om alle papieren, klein buromateriaal, gereedschap, kabels, pokalen, boeken, software programma’s, disketten, cd-roms, lege mappen, paperclips, films etc. netjes te sorteren.


De allibert boxen werden dan in de draaitoren in de garage gestockeerd, waardoor elke box gepakt kan worden zonder de andere te moeten verplaatsen.

Enkele spullen werden direkt aan de straat gedeponeerd, want morgen komt de gemeente het grote huisvuil ophalen, maar al vandaag reden een aantal camionettes in ons dorp rond om te zien of er bij het grote huisvuil interessante dingen waren die de oud ijzer boeren dan meepakken.

En inderdaad, de kapotte grasmaaier, een oude laserprinter, enkele inkjetprinters, een oude microgolf oven, een oude kruiwagen en een UPS apparaat zijn door in totaal drie verschillende gasten meegepakt worden.

Nu staan er nog een oude tuingrill, vier kapotte terrasstoelen, een kapotte tv en een burostoel met kapotte voet op de stoep. Maar morgen is ook nog een dag. Als het zo verder gaat, hoef ik geen etiketten te kleven voor de gemeentedienst wanneer die dinsdag namiddag het groot huisvuil komen ophalen.

Omdat de vloerbedekking in de keuken ook niet meer zo best was, heb ik die dan nog zondagavond nog weggehaald en ook nog op de stoep gelegd.

De keuken is nu helemaal leeg, en wacht nu op diverse kleine schoonheidsreparaties die ik nog moet doorvoeren. Dan komt er nieuw zeil in, en kan de keuken opnieuw ingericht worden.
Maar daarover vertel ik dan een volgende keer…

Geplaatst in Binnenshuis, Huis, Vocht.