Wasbeurt voor ons dak


Oude dakpannen reinigen en coaten?

Ik ben nog niet klaar met mijn kuil-projekt, of er duikt alweer een ander ideetje op:

ons dak een goede beurt te geven.

De betonnen dakpannen liggen ondertussen al zo’n 28 jaar op ons dak, en die zijn ondertussen verweerd en grijs geworden. Onze buren hebben een paar jaar geleden hun dak eens laten reinigen en coaten en hun dak is daarna weer als nieuw geworden. Alleen bestaat de firma die dat indertijd gedaan heeft niet meer.

Nu had ik graag van jullie geweten of je een firma kent die zoiets kan verzorgen, want zelf het dak op kruipen doe ik af en toe wel nog, maar is mij toch iets te gevaarlijk om een dergelijk groot werk zelf te doen.
Graag suggesties over firma’s indien je er zelf (goede) ervaring mee gehad hebt.

ENKELE DAGEN LATER


Wasbeurt voor ons dak

Terwijl ik dus nog altijd wacht op mijn bloembakken, trilde gisteren de hele dag ons huis onder de hogedruk straal van een reinigingsapparaat. Ons dak wordt namelijk schoongemaakt en gecoated door een gespecialiseerde firma.

Inderdaad, eerder deze week had ik het idee geopperd dat ons dak eens een grondige beurt zou moeten krijgen, en kreeg ik van verschillende lezers hun bekende firma’s genoemd die dergelijk werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Eergisteren avond kwam dan een firma uit onze streek voorbij om de kwaliteit van ons dak in ogenschouw te nemen. En wat nog beter was: dankzij de goede weers omstandigheden waren zij in staat, direkt al gisterochtend te kunnen beginnen.


Aanhanger met hogedruk apparatuur

Wel heb ik eerst nog bij de Gemeente Büllingen geïnformeerd of we eventueel de kleur van de dakpannen van zwart naar donkerbruin zouden mogen veranderen:

Maar dat werd dus afgeraden door de gemeente. Onder het motto: zwart is de normale dakkleur in de gemeente, maar wat we niet weten, maakt ons niet heet, en we komen ook niet kijken of je van kleur verandert, maar…: Indien er mensen zijn die zich later erop beroepen het dak net als jullie ook in bruin te willen laten uitvoeren, kunnen er problemen ontstaan. Er zijn in het verleden al enkele mensen in de gemeente geweest die door zo’n situatie hun dak hebben moeten laten overschilderen. We wilden dus het risiko niet nemen, en hebben beslist het dus maar gewoon terug zwart te laten coaten.

De coating zelf is een acrylaat dat waterdamp doorlatend is, en door een hoge pigmentering de dakpannen tegen de weersinvloeden bestand maakt. Door het gladde opervlak kan het regenwater sneller aflopen waardoor nieuwe algen en mosvorming tegengegaan wordt. De coating zou volgens experten tussen 12 en 18 jaar meegaan, en daarna kan een dergelijke behandeling opnieuw herhaald worden.


Duidelijk verschil voor en na de reiniging

Voordeel is natuurlijk dat betonnen dakpannen in feite niet kapot gaan als ze goed beschermd zijn, terwijl terra cotta dakpannen veel eerder verweren en daardoor kapot vriezen. De coating wordt overigens met Airless sproeimethode gedaan, waardoor er geen verfnevel ontstaat.

Gisteren hebben ze dus de reiniging doorgevoerd, vandaag worden de grondering en een of meerdere deklagen erop aangebracht. Als het meezit moet het vanavond al klaar zijn, anders morgen.


Duidelijk verschil voor en na de reiniging

Geplaatst in Huis.