Reparatie Keukenkastwand

Vandaag ben ik bezig geweest met de reparatie van een vochtige kast uit onze souterrain keuken. Door een vochtige plek in de buitenmuur was die kastwand opgezwollen door vocht en moest dus kompleet vervangen worden aan een zijkant en de achterwand. Ook de sokkel moest hersteld worden.

Ik ben naar de houtbouwmarkt in Büllingen geweest en heb daar een multiplex meubelplaat op maat laten snijden: één lange plaat voor de linker kastwand (die dus vervangen moest worden), één kleinere plaat voor de nieuwe bodem, en de rest van de plaat voor de sokkel.

Ik heb bewust voor multiplex gekozen, omdat ik bij een spaanplaat praktisch verplicht ben om de kantjes af te boorden. Met multiplex hoeft dat niet perse. En multiplex is niet zo ontvankelijk voor eventueel toekomstige vochtproblemen.

Op de kleine fotootjes hieronder dan een overzicht van het werk van gisteren:Ik heb de nieuwe plaat op twee stoelen gelegd, dan de oude kastwand erop gelegd (omdat die te gebruiken is als sjablone), en de twee platen samen vastgezet met klemmen, zog. sergeanten.

Dan nog de steunplaatjes van de scharnieren met twee schroevedraaiers uit de oude kastwand gewipt (ik hoefde niet op te passen dat de spaanderplaat uitbrak (wat spaanderplaat dus gegarandeerd zal doen), omdat de oude plaat door het ingedrongen vocht sowieso niet meer herbruikt kan worden, maar ik heb de steunplaatjes wel nodig om straks de deurscharnieren op die nieuwe kastwand te monteren.

Daarna nog eens rustig op de sjablone genoteerd (voor jullie, als aandachtige website lezer…) wat ik waar moet boren en zagen. De gaten in zo’n keukenkast hebben verschillende maten, afhankelijk van de funktie die daarvoor gedacht: steungaten voor de legplanken, scharnier punten, of vaste verbindingspanelen, etc.

Ik had ook nog een setje met boren, dus hieronder ook nog een foto met het verschil van resp. houtboren, steenboren en metaalboren.

Met verschillende maten boren dan de respektieve gaten in de oude kastwand doorgeboord en dan daaronder in de nieuwe kastwand, er wel op lettend dat ik niet kompleet door de nieuwe kastwand heenboorde.

Daarna moest ik dan ook nog de gleuf frezen waarin de dunnere achterwand komt te zitten. Omdat ik geen frees heb, deed een cirkelzaag het ook.

Omdat de zaagsnede een beetje dun was, ben ik er twee keer met de cirkelzaag overheen gelopen, ook hier de oude kastwand als sjablone gebruikend, en natuurlijk het zaagblad van de cirkelzaag niet te diep ingesteld zodat ik alleen een gleuf en niet de hele strook ervan afzaagde.

Nu moeten de plaatsen waar geboord en gezaagd werd nog een beetje geschuurd worden, en dan krijgt de nieuwe kastwand een lik beits. Dat doe ik waarschijnlijk vandaag.

Hout en beits kosten samen nog geen 50 EUR, en dat is heel wat minder dan een nieuw korpus voor een hoge keukenkast, want dan ben je al snel zo’n 400 à 500 EUR kwijt.
Doe het zelf kan veel geld besparen.

De eindmontage van de keukenkast in het souterrain.

Eerst moesten de steunplaatjes van de scharnieren weer in de gaten geslagen worden. Omdat dat veel kracht vereist, heb ik de wand vlak op de grond gelegd zodat ik met een rubber hamer deze steunplaatjes gemakkelijk kon inslaan zonder de wand te beschadigen.

Daarna kregen de houten pinnen een druppel witte houtlijm en kon de wand vervolgens op de horizontale planken gemonteerd worden. Gelukkig had ik goed geboord volgens mijn sjablone, zodoende pasten de pluggen inderdaad in alle gaten…

Vervolgens kon ik de Unilit hardboard plaat in de gleuf schuiven en daarna de bodemplaat monteren en de achterwand vastschroeven.

Uit een beetje afval van de oude kastwand heb ik dan nog een nieuwe sokkel konstruktie gebouwd.

Hierbij moest ik opletten dat ik aan de voorkant plaats over hield voor de hoogte instelling van de sokkel (mijn hand moet onder de kast door kunnen om de hoogteplaatjes neer te kunnen leggen).

Daarna werd de sokkelconstructie onder de kast bevestigd en kon de kast opnieuw rechtop gezet worden.

Daarna nog de deurscharnieren op de steunplaatjes monteren en de deur uitrichten.

Rond 3 uur ’s middags was de klus geklaard en stonden de twee hoge kasten weer netjes naast elkaar, in afwachting van de buitenmuur reparatie om dan weer aan het eind van de keukenwand geplaatst te kunnen worden. Geeft toch een goed gevoel als je zo’n reparatie zelf kunt doorvoeren.

Geplaatst in Meubels.